Aproximativ 600 de poliţişti din Bihor şi din Căpitănia Hajdu Bihar au participat, în intervalul 12 decembrie 2010 - 10 ianuarie 2011, la o amplă operaţiune poliţienească menită să ofere siguranţă participanţilor la trafic, să găsească persoanele şi bunurile urmărite, să menţină ordinea şi liniştea publică, dar, în special, să compatibilizeze modul de acţiune al celor două instituţii în perspectiva unei bune cooperări în lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur.

Potrivit sursei citate, în cadrul acţiunii au fost desfăşurate patru acţiuni simultane, ultima luni, 10 ianuarie. "Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor a organizat patrule mixte, care au acţionat în special în perimetrul marilor centre comerciale intens vizitate de cetăţenii români şi maghiari mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, acţionându-se în principal, în vecinătatea punctelor de trecere a frontierei româno-maghiare. Astfel, s-a acţionat pe DN 1, pe DN 76, DN 79, DN79 B, DN 19, DN 19D, DN 19 B, DN 19 C şi în Municipiul Oradea", a declarat Bucur.

În acţiune au fost implicaţi poliţişti din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, Serviciului de Investigaţii Criminale, Serviciului de Ordine Publică şi poliţiştii de ordine publică de la Poliţia Municipiului Oradea, de la poliţiile orăşeneşti şi municipale. Totodată, omologii poliţiştilor bihoreni din Ungaria, cu aceleaşi atribuţiuni de serviciu, au acţionat de fiecare dată concomitent, de cealaltă parte a graniţei.

Prezent la întâlnire, şeful Căpităniei de poliţie Hajdu Bihar, dr. Fekete Csaba, a specificat că, mulţumită parteneriatului, în zona graniţei, nu au avut loc accidente grave. "În perioada Sărbătorilor, circulaţia înspre şi dispre România creşte simţitor. În acest an s-au înregistrat şi zile în care au tranzitat 17.000 de autoturisme prin punctul de trecere a frontierei Artand-Borş. Dar dacă până acum judeţul nostru a fost o zonă neagră din punct de vedere al accidentelor, cauzate mai ales de oboseala acumulată de şoferi la volan, acum, mulţumită acţiunilor comune, niciun cetăţean român care a trecut prin judeţul Hajdu-Bihar nu a fost rănit. Este un rezultat foarte important şi foarte bun", a specificat Fekete Csaba.

Pe de altă parte, însă, şeful Poliţiei Hajdu Bihar a declarat că patrulele de pe şosele au constatat numeroase contravenţii, cele mai multe, aproximativ 550, fiind pentru depăşirea vitezei. "În zona punctului de trecere a frontierei Artand - Borş, de pildă, unde limita este de 30 km/oră, au fost înregistrate şi viteze de 97 km/oră", a explicat Fekete Csaba.

Pe partea română, în cadrul acţiunilor au fost legitimate 635 de persoane, din care 278 au fost verificate în bazele de date şi au fost controlate 372 de autoturisme. Pe parcursul celor patru acţiuni au fost aplicate 288 de sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare de 41.727 lei, din care cele mai multe, 268, pentru depăşirea limitelor legale de viteză. Totodată, poliţiştii bihoreni au depistat cinci persoane care se sustrăgeau executării unor pedepse privative de libertate, la care fuseseră condamnate de instanţele de judecată.

"Având în vedere faptul că principalele artere rutiere de intrare în ţară se aglomerează considerabil în perioada sărbătorilor pascale, acţiunile în oglindă se vor repeta în acea perioadă pe raza celor două judeţe", a mai arătat şeful Poliţiei Bihor.