Circulația pe Podul Intelectualilor din Oradea, folosit de mulți orădeni care tranzitează zona centrală pe jos şi, mai ales, de elevii care învaţă la şcolile din centru, s-a închis luni după amiaza și va rămâne oprită vreme de trei luni. Mai mulți orădeni care au ajuns în zonă la scurt timp după ce accesul pe pod a fost blocat au spus că nu știau despre această decizie.

„Voi face o plimbare mai lungă”

Pe pod s-a mai putut trece până în jurul orei 15, când muncitorii au început să monteze garduri metalice, blocând cele două intrări pe Podul Intelectualilor, care face legătura, peste Crișul Repede, între strada Libertății și Aleea Emanuil Gojdu.

„N-am știut că nu mai putem trece. Eu vin rar prin această zonă. De încurcat, încurcă unii oameni care circulă pe aici. Dar dacă îl fac mai frumos, eu zic că merită", a afirmat Elena (foto), o orădeancă care a trecut prin zonă chiar atunci când se montau ultimele panouri metalice la intrarea dinspre Parcul 1 Decembrie.

Sunt însă şi orădeni care nu se împacă prea uşor cu schimbările din trafic și numeroasele şantiere din zona centrală a Oradiei. „Trec aproape zilnic pe aici. Se lucrează şi pe cealaltă parte (n.r. de-a lungul aleii Emanuil Gojdu), deci va fi greu pentru noi. În rest, poate că ideea e bună", a spus Anca Wallmen, preşedinta Federaţiei Române de Karate Kyokushin şi antrenoare a Clubului Sportiv Gym, situat la subsolul clădirii Facultăţii de Medicină, în vecinătatea podului recent închis. 

De cealaltă parte a râului, orădenii întâlniți de reporterii BIHOREANULUI au spus că n-au altă opțiune decât să facă o plimbare mai lungă pentru a ajunge la destinație. „Acuma asta e, voi face o plimbare mai lungă, până la podul de lângă Piaţa Unirii (n.r. Sfântul Ladislau)", a spus şi Anamaria.

O altă orădeancă, Rodica, care trece zilnic pe pod, a fost surprinsă că accesul era blocat. „Eu mergeam pe aici la stația de autobuz de la Gojdu, iar acum va trebui să ocolesc”, a spus femeia care a luat-o apoi pe aleea din parcul Libertății spre Podul Dacia. 

Investiție de 4 milioane de lei

Primăria Oradea a anunțat miercurea trecută că urmează închiderea Podului Intelectualilor, în scopul reabilitării.

Proiectul presupune reabilitarea zidurilor de sprijin şi a scărilor de acces pe pod de pe malul stâng. De asemenea, "stratul de uzură se va realiza din piatră cubică 80x80x80 mm, se va recondiţiona şi proteja anticoroziv parapetul metalic, iar la nivelul căii de pod, stratul de uzură va fi realizat din plăci de granit fiamate de 2 cm", se arată în comunicatul transmis de PMO. 

În acelaşi proiect este prevăzută şi înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu becuri LED. Lucrările sunt executate de asocierea formată între firmele Freyrom SA şi Procons Group, iar valoarea lucrărilor este de aproape 4 milioane de lei. 

Într-o conferință de presă ținută joi, primarul Florin Birta a spus că închiderea podului nu putea fi evitată, deoarece trebuie executate lucrări de reabilitare, inclusiv la structura de rezistență a pasarelei. „Nu-mi asum ca în momentul în care avem finanțare, contract, constructor, să mai las 5-6 luni acea pasarelă deschisă și să se întâmple ceva acolo, Doamne, ferește!”, a spus Birta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!