Premierul Florin Cîțu rupe orice rest al relației cu USR-PLUS, semnând miercuri seară deciziile de eliberare din funcții pentru toți secretarii de stat numiți la propunerea acestei formațiuni.

Între maziliți se află și orădeanul Mircea Ursuța, care a fost numit pe 9 februarie secretar de stat în Ministerul Justiției la propunerea fostului ministru Stelian Ion, demis și el cu o săptămână în urmă, pentru refuzul de a aviza proiectul Ordonanței de Urgență privind înființarea Planului Național de Investiții Anghel Saligny. Planul este considerat de USR-PLUS un nou PNDL, destinat mituirii primarilor PNL înaintea congresului acestei formațiuni din 25 septembrie, în cadrul căruia Cîțu încearcă să devină președinte al PNL.

„Decizia de eliberare din funcție a fost dată aseară (n.r. – miercuri) în jurul orei 22.15. Am aflat despre ea cu circa 15 minute înainte să apară în Monitorul Oficial”, a declarat BIHOREANULUI, joi dimineață, proaspătul fost secretar de stat Mircea Ursuța.

În cadrul Ministerului Justiției, unde activa din 9 februarie, Ursuța răspundea de relația cu Parlamentul, de elaborarea actelor normative și digitalizare. Potrivit declarațiilor date BIHOREANULUI, cea mai importantă reușită în scurtul mandat de 7 luni a fost pregătirea implementării dosarului electronic.

„Din punct de vedere tehnic, dosarul electronic va fi gata din 1 ianuarie 2022, au fost aprobate deja toate principiile de funcționare. Dosarul electronic înseamnă că părțile din actul de justiție vor avea acces electronic la dosarele în care sunt implicate și vor putea folosi acest lucru dacă doresc, și toate instituțiile vor comunica cu instanțele doar in format electronic ceea ce înseamnă importante economii de bani și de timp”, a explicat Ursuța.

„La preluarea funcției am spus că am acceptat această provocare cu garanția neafilierii politice, pentru a încerca să aduc profesionalism și predictibilitate în legislație. Am venit apolitic și plec din motive politice”, a mai spus orădeanul, adăugând că mulțumește „pentru șansa acordată” și, de asemenea, „tuturor profesioniștilor cu care am lucrat atât în Minister, cât și in instanțele de judecată”.

Mircea Ursuța se va întoarce la profesia de avocat și la cea de cadru didactic al Facultății de Drept a Universității din Oradea, unde este conferențiar, specializat în Dreptul Administrativ.

Întrebat dacă ar accepta să revină ca secretar de stat în Ministerul Justiției în eventualitatea refacerii coaliției de guvernare dintre USR-PLUS și PNL și UDMR, dar cu un alt premier, el a răspuns că „vom vedea la momentul respectiv, dacă se va întâmpla”.