Doi poliţişti din Bihor, agenţi la Postul de Poliţie Biharia, au fost trimişi în judecată de Parchetul Bihor, după ce au fost protagoniştii unui incident pe cât de penibil, pe atât de penal.

Agenții au oprit un şofer a cărui maşină avea plăcuţe de înmatriculare neacceptate în România și l-au dus într-o parcare unde, ca să-l ierte de dosarul penal, s-au „servit” cu bani din portofelul lui, după care l-au lăsat să plece. Ghinionul a făcut ca după câţiva kilometri omul să fie oprit de un alt poliţist, care n-a mai fost înţelegător...

Plăcuţe cu probleme

Povestea, după cum reiese din actul de acuzare făcut public de anchetatori la solicitarea BIHOREANULUI, s-a petrecut în dimineaţa de 7 decembrie, anul trecut. Cei doi poliţişti, Radu Lucuş şi George Groza, ambii subofiţeri în cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Biharia, patrulau în apropierea PTF Borş, unde au văzut un autoturism cu remorcă ieşind din staţia Rompetrol, spre Oradea. Maşina avea plăcuţe de înmatriculare provizorii, dintre cele cu bandă de culoare galbenă, care indică faptul că nu are inspecţia tehnică valabilă şi, potrivit legii, nu putea fi condusă în România.

Ca atare, agenţii au pornit în urmărire şi i-au făcut semn şoferului să oprească. Era un ieşean care lucrează în Germania şi se întorcea acasă pentru vacanţa de Crăciun. Maşina o cumpărase recent de la un neamţ care îl asigurase că poate să meargă cu numerele galbene până acasă, fiindcă nu va avea probleme. E drept că, la intrarea în ţară, poliţistul de frontieră care i-a verificat documentele l-a întrebat de ce nu şi-a luat numere „de celelalte”, adică roşii, cu drept de circulaţie internaţională, dar omul a explicat că n-a mai apucat, că ar fi durat 2 luni până să le primească. Frontieristul nu a mai zis nimic, făcându-i semn să plece. Ca atare, atunci când poliţiştii i-au făcut semn să oprească, era convins că o fac pentru alt motiv...

Discuţii în parcare

Agenţii i-au cerut permisul şi actul de identitate, apoi i-au indicat să urmeze autospeciala de poliţie. L-au condus într-o parcare din Parcul Industrial al comunei Borş, unde i-au cerut să predea actele maşinii. Nu s-au prezentat, după cum reiese din rechizitoriu, fiind descrişi de şofer ca „un poliţist cu barbă şi părul grizonat”, identificat ulterior ca fiind agentul-şef Radu Lucuş, şi „un tânăr brunet şi tuns scurt”, care s-a dovedit a fi agentul principal George Groza.

Cei doi i-au explicat ieșeanului că nu are voie să circule cu respectivele numere pe teritoriul României, i-au cerut să dea jos plăcuţele şi i-au explicat că-şi va putea continua drumul doar cu maşina pe platformă. Iniţial, poliţiştii i-au spus că vor face o oprire la secţia de poliţie, unde i se va întocmi dosar penal, dar apoi, dintr-o dată, Lucuş l-a întrebat câți bani are în portofel.

„Martorul denunţător şi-a deschis portofelul pentru a le arăta suma de bani de care dispune, respectiv 345 de euro. În acest moment, unul dintre inculpaţi (Radu Lucuș - n.r.) a luat din portofelul denunţătorului 3 bancnote de 100 de euro. Una a pus-o înapoi în portofel, pentru a-i ajunge de motorină, iar restul de 200 de euro i-a însuşit, în prezenţa celuilalt inculpat (George Groza - n.r.)”, arată rechizitoriul.

Lucuş nu i-a spus omului pentru ce i-a luat banii şi nici acesta nu a întrebat. Cert e însă că, de faţă cu poliţiştii, şoferul şi-a montat la loc plăcuţele de înmatriculare şi a plecat.

Tras pe dreapta

Ghinionul celor doi poliţişti a fost că, la nicio jumătate de oră după „tranzacţie”, ieşeanul a fost tras din nou pe dreapta, pe DN1, la ieşirea din Oradea, de astă dată de un echipaj al Serviciului Rutier. Supărat că e oprit atât de des, le-a povestit rutieriștilor păţania din Borş, despre cum l-au „agăţat” cei doi agenţi, cum l-au dus în parcare şi cum „poliţistul cu barbă” i-a luat din portofel 200 de euro „pentru a-i permite continuarea deplasării”. Urmarea? Polițiștii i-au cerut să parcheze şi l-au condus la sediul Poliţiei Rutiere.

Aici, cei doi ofiţeri - ale căror nume nu au fost făcute publice în documentul transmis BIHOREANULUI - i-au raportat şefului Serviciului Rutier (comisarul Adrian Cioară - n.r.) cele întâmplate, iar acesta a sunat imediat la Serviciul Județean Bihor al Direcţiei Generale Anticorupţie. Totodată, şoferului i-a fost întocmit dosar penal, şi nu doar pentru că se afla la volanul unei maşini care nu putea circula în România, ci şi pentru că, potrivit actelor prezentate, mașina şi remorca ataşată aveau o greutate totală de 4.080 kg, or el avea permis de categorie B care îi dădea dreptul să conducă un ansamblu de maximum 3.500 kg.

Denunţător la poligraf

După audierile de la Poliţia Rutieră, ieşeanul a făcut o oprire şi la sediul DGA Bihor, unde ofiţerii Anticorupţie i-au consemnat denunţul. Apoi l-au condus şi la reconstituire, cerându-i să le arate unde a fost oprit şi unde era parcarea în care i s-au luat banii.

În timpul cercetărilor, ofiţerii DGA au ridicat înregistrările de pe camerele de supraveghere găsite pe traseu şi au cerut Postului de Poliţie Biharia documentele privind activitatea celor doi poliţişti din data de 7 decembrie 2022, plus înregistrările făcute de aceştia în acea zi cu camerele corporale, pe care aveau obligaţia să le ţină pornite în timpul procedurilor. Surpriză, însă: poliţiştii n-au consemnat deloc întâlnirea cu şoferul ieşean şi nici nu şi-au pornit camerele.

Şoferul, la rându-i, a fost audiat de mai multe ori şi a fost supus şi testului poligraf, răspunsurile oferite arătând că a fost sincer. Mai mult, procurorii au aflat că ieşeanul nu a oferit bani poliţiştilor, ci aceștia au fost cei care i-au luat 200 euro din portofel fără să-l întrebe, ca atare au cerut instanţei ca agenții să fie obligaţi să-i restituie.

Au amuţit

Agentul Radu Lucuş a fost inculpat pentru luare de mită, imputându-i-se că a luat şpaga de 200 de euro „prin constrângere, profitând de poziţia de superioritate în care se afla în raport cu șoferul”, dar şi pentru favorizarea făptuitorului, fiindcă l-a lăsat pe ieșean să plece, deşi avea dovezi că încălcase Codul rutier.

În cazul agentului principal George Groza, anchetatorii n-au reuşit să demonstreze că a primit o „parte” din şpagă, acesta fiind motivul pentru care l-au trimis în judecată doar pentru favorizarea făptuitorului. „Aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a constatat comiterea infracţiunilor, oferindu-i, astfel, un ajutor constând în întârzierea cercetării sale penale”, arată rechizitoriul, unde nu sunt consemnate declaraţiile celor doi poliţişti. Motivul? Deşi chemaţi în mai multe rânduri la audieri, amândoi au uzat de dreptul la tăcere.

Cert e că, odată cu trimiterea în judecată, Lucuş şi Groza au fost suspendaţi din funcţii şi trimişi la munca de birou, după cum au explicat BIHOREANULUI reprezentanţii Poliţiei Bihor. Pentru şoferii care trec prin Borş, ancheta e un câştig: măcar cei doi „haiduci” în uniformă nu îi mai aşteaptă la cotitură...


DUPĂ GRATII

„Tâlhari” în uniformă

Cazul ieșeanului spoliat de cei doi poliţişti din Biharia nu e singular, şoferii - transportatori sau simpli participanţi la trafic - fiind deseori vizaţi de „haiducii” în uniformă, poliţişti sau frontierişti.

Doar în acest an, 9 poliţişti de frontieră din Borş - Gelu Sereş, Mădălin Ţărău, Daniel Moş, Cosmin Măduţa, Ionel Clejan, Gabriel Albinaru, Lucian Stoica, Remus Fofiu şi Gheorghe Pirtea - au fost trimişi în faţa judecătorilor, cu toţii fiind acuzaţi pentru acelaşi gen de fapte. Concret, percepeau şpăgi între 20 și 250 euro de la şoferii profesionişti care intrau sau ieşeau din ţară, ca să nu le verifice documentele ori să-i ia peste rând, reducându-le astfel timpii de aşteptare.

În 2021, cinci subofiţeri de la Poliţia Salonta, trimişi în judecată pentru că „vânau” şoferi străini de la care pretindeau şpăgi între 100 lei şi 300 euro ca să-i ierte de încălcarea Codului Rutier, reală ori inventată, au fost condamnaţi definitiv de Curtea de Apel Oradea. Cea mai mare pedeapsă a încasat-o Kovacs Cristian - 6 ani şi 4 luni de închisoare, Sorin Rus şi Dorel Crăciun au primit câte 6 ani de detenţie, Milan Isai - 5 ani, iar Dorin Pojega - 4 ani şi 6 luni de detenţie. 

În 2020, Vasile Sebastian Moş, fostul adjunct al şefului de post din Dobreşti, a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare după ce a luat 40 lei şpagă de la un şofer pe care l-a oprit în trafic şi l-a găsit fără triunghi reflectorizant în maşină.

În 2017, Dan Adrian Petcu, fost agent-şef adjunct în cadrul Postului de Poliţie Drăgeşti, a fost condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare pentru că ar fi cerut şpagă în produse - pălincă, motorină, ciuperci şi varză - de la 5 şoferi pe care i-a oprit în trafic. Petcu a modificat procesele verbale de sancţionare, înscriind alte abateri decât cele constatate, în unele situaţii pentru ca valoarea amenzii să fie cât mai mică, menţionând articole ale Codului rutier care se referă la... pietoni.

Tot în 2017 a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare fostul şef al Biroului Drumuri Naţionale din Poliţia Rutieră Bihor, comisarul șef Marcel Ghirosa, acuzat că a pretins şi primit 600 lei de la un şofer anchetat pentru un accident cu victime. În schimbul banilor, ofițerul i-a restituit permisul ridicat în urma producerii evenimentului rutier şi i-a promis că va muşamaliza cazul, chit că accidentul se soldase cu o victimă minoră, de doar 13 ani.

În 2016, agentul rutier Ionuţ Sala a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce a fost prins în flagrant cu o jumătate de porc în portbagaj, şpagă primită de la un bărbat pe care îl iertase de dosarul penal, deşi îl găsise fără permis, călare pe o motocicletă.


INSPECTORAT ÎN ANCHETĂ

Cazul Filimon, în aer

Procesul de corupţie al celor doi subofiţeri de la Postul de Poliţie Biharia vine într-un moment în care Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor se află în plin scandal generat de acuze lansate de subcomisarul Paul Filimon, protagonistul unui reportaj Recorder, privind „cârdășii” din Poliție.

Ofiţerul a reclamat că, după ce chiar colegii lui i-ar fi dezvăluit datele sale personale omului de afaceri Marius Dronca, cu a cărui soție polițistul avusese o ceartă, superiorii ar fi încercat să-l facă să renunțe la plângere. Cazul a iscat numeroase dezbateri, inclusiv o dispută a poliţistului Marian Godină cu Recorder, dar şi o reacţie din partea Ministerului de Interne, care a solicitat IGPR să demareze urgent verificări în acest caz, promiţând măsuri.

Poliţistul Filimon a transmis MAI o scrisoare deschisă în care cere urgentarea şi prezentarea concluziilor anchetei, dar şi poziţia instituției față de afirmaţiile lui Godină, demers rămas fără răspuns.

Până în prezent, Poliţia Română nu a făcut public rezultatul anchetei, iar reprezentanţii Poliţiei Bihor au refuzat să comenteze situaţia, invocând că detaliile cazului Filimon nu sunt de interes public.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!