A devenit Oradea un oraş de handicapaţi? Aceasta e întrebarea pe care şi-o pun locuitorii din marile cartiere după ce tot mai multe locuri de parcare amenajate de Primărie între blocuri sunt ocupate de persoane cu dizabilităţi.

Numărul solicitărilor acestora a crescut în ultimul an cu aproape 25%, ceea ce face ca orădenii sănătoşi şi activi să nu mai încapă, pur şi simplu, de vecinii lor bolnavi. Reali sau închipuiţi...

Lege şi regulament

Considerat unul dintre cele mai civilizate oraşe din ţară, Oradea alocă persoanelor cu dizabilităţi locuri de parcare de domiciliu, gratuit şi nelimitat, încă de la amenajarea celor dintâi asemenea facilităţi, în anul 2010. Până atunci, locuri speciale pentru această categorie erau rezervate, în număr limitat, doar în parcările publice, în baza Legii 448/2006, privind drepturile persoanelor cu handicap, care a fixat această obligaţie tuturor administraţiilor locale. În 2010, odată cu amenajarea parcărilor de rezidenţă, municipalitatea a conceput un regulament de atribuire şi utilizare a acestora (aprobat prin HCL 448/2010, actualizată prin HCL 347/2011), menit să reducă eventualele abuzuri.

Potrivit normativului, în parcările de domiciliu gestionate de Administraţia Imobiliară Oradea împreună cu asociaţiile de proprietari se pot atribui locuri, gratuit şi fără limită, persoanelor cu handicap grav sau accentuat, membre în aceste asociaţii. Procedura e simplă: solicitanţii se adresează asociaţiilor, prezentând certificate medicale, iar deciziile le iau comisiile de atribuire, formate din 5 persoane: preşedintele şi administratorul asociaţiei, un locatar al imobilului căruia îi este alocată parcarea, plus doi angajaţi ai AIO. Tot prin regulament, AIO e obligată să verifice modul în care beneficiarii se conformează normelor, iar aceştia să respecte indicatoarele şi marcajele, inclusiv pe cele ce arată că anumite locuri sunt atribuite persoanelor cu handicap, contravenţiile fiind sancţionate cu amenzi între 150-500 lei.

Generozitate şi "speculă"

Tot mai mulţi orădeni consideră, însă, că acordarea locurilor pentru persoanele cu dizabilităţi se face cu prea mare largheţe, căci există profitori care vor doar să aibă locuri asigurate, şi încă gratuit, deşi nu merită "privilegiul". "În zona Galileo Galilei, Primăria a realizat vara trecută parcare de domiciliu, dar de o lună în dreptul a tot mai multe locuri au apărut indicatoare că au fost atribuite unor persoane cu handicap. Pe doi beneficiari îi cunosc şi ştiu că nu au dizabilităţi", a reclamat un orădean Primăriei şi BIHOREANULUI. "Cei doi posedă nejustificat certificate de handicap. Nu au nicio problemă fizică, se mişcă la fel ca orice om normal", spune bărbatul, nemulţumit că "descurcăreţii" s-au "îmbolnăvit" numai după ce municipalitatea a amenajat parcarea şi taxează riveranii.

Situaţia semnalată se confirmă în teren. Din cele 30 de locuri ale parcării, 6 au fost atribuite riveranilor cu dizabilităţi. Totuşi, cele două persoane acuzate de impostură au, după cum era de aşteptat, certificate de încadrare în categoria de handicap accentuat. Unul dintre bărbaţi, de 60 ani, este pensionar şi are coxartroză, celălalt are 30 de ani şi suferă tot de o afecţiune a sistemului osos. Situaţia din strada Galileo Galilei nu e, însă, singura de acest fel, reprezentanţii municipalităţii confirmând că în ultimele luni se înregistrează reclamaţii similare din toate cartierele.

Fără control

În întregul oraş, Primăria a amenajat până acum 12.929 parcări de domiciliu, 10.000 de locuri fiind deja administrate de AIO şi asociaţiile de proprietari. Numărul locurilor atribuite persoanelor cu handicap e în creştere. "În 2013 au fost atribuite persoanelor cu dizabilităţi 411 locuri, iar în 2014 s-au atribuit 543", spune şeful AIO, Cristian Beltechi (foto). Cu 25% mai mult, deci. "Primim reclamaţii că nu toţi beneficiarii au cu adevărat dizabilităţi, dar nu avem competenţa de a contesta actele medicilor". Doar Poliţia ar putea, la sesizarea celor interesaţi.

Conform legii, încadrarea în gradele de handicap accentuat şi grav, care dau dreptul la facilităţi, o face Comisia de evaluare de pe lângă Direcţia judeţeană pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care stabileşte şi tipurile de handicap "fizic, somatic, auditiv, vizual, neuropsihic, asociat, HIV-SIDA". E evident, însă, că nu toate afecţiunile ar justifica gratuitatea la acordarea locurilor de parcare, căci una e să te deplasezi cu greutate din cauza unui handicap locomotor şi cu totul alta, de pildă, să nu auzi bine. Aşa că nu ar fi deloc deplasat ca aleşii orădenilor să modifice criteriile de atribuire a locurilor de parcare, lăsând gratuitea doar celor care se mişcă mai greu, nu şi celor care se "învârtesc" uşor...