Nu se leapădă

"Vă promit că în continuare veţi avea tot sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru a îmbunătăţi activitatea din aceste spitale", a declarat ministrul Cseke Attila la festivitatea de semnare a protocolului de predare-primire a spitalelor. "Nu am dorit ca acest transfer al spitalelor către autorităţile locale să pară doar o acţiune prin care statul, oarecum, aruncă responsabilitatea asupra administraţiilor locale, ci doresc ca Ministerul Sănătăţii să se implice în continuare", a mai spus Cseke.

Ministrul a arătat că o formă de sprijin din partea Ministerului este normarea personalului TESA din spitale, astfel încât autorităţile locale să aibă baza legală pentru reducerea numărului de angajaţi din structurile administrative ale spitalelor, număr în prezent supradimensionat.

"Cu FC Bihor mai driblăm, cu spitalele nu!"

Preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, a declarat că apreciază preluarea spitalelor ca fiind "o provocare, dar şi un privilegiu", explicând că "acest lucru ne încarcă cu responsabilitate, dar ne şi permite să facem mai mult pentru concetăţenii noştri".

Ţîrle a spus că, la începutul anului, când nu era sigur dacă Ministerul Sănătăţii va transfera sau nu spitale către administraţiile locale, "Consiliul Judeţean Bihor nu a putut cuprinde în buget bani pentru cele două spitale pe care le-am preluat azi, dar tocmai de aceea am oprit unele cheltuieli, ca să avem o rezervă pentru spitale". El a precizat, totodată, că săptămâna viitoare va iniţia o rectificare de buget a CJ care să cuprindă şi cheltuielile necesare pentru cele două spitale.

"Sănătatea şi viaţa sunt o prioritate, iar spitalele sunt singurele instituţii cu care nu ne vom permite să glumim", a mai spus preşedintele CJ Bihor, arătând că va face reduceri de cheltuieli de la alte capitole bugetare pentru a asigura o cât mai bună finanţare a spitalelor. "Dacă există în grija noastră instituţii, de exemplu clubul de fotbal FC Bihor, pe care le mai driblăm, le mai pasăm, le mai băgăm în prelungiri, cu sănătatea nu vom face aşa, spitalele nu le vom dribla, nu le vom pasa, nu le vom băga în prelungiri", a arătat Radu Ţîrle, continuând: "O să facem mai puţin sport, mai puţine drumuri, mai puţină cultură, dar cu sănătatea nu vom glumi".

Carmen Pantis.jpgŞefi noi la Judeţean

Tot la festivitatea de semnare a protocolului de preluare a celor două spitale de la Ministerul Sănătăţii, preşedintele CJ Bihor a anunţat şi noua echipă de conducere pe care a numit-o la Spitalul Clinic Judeţean Oradea: manager - Carmen Pantiş (foto) (coordonatoarea programului de Transplant pe judeţul Bihor), director medical - Călin Hozan (şef secţie Chirurgie) şi director financiar Emil Muţ Popovici (economist). De asemenea, Radu Ţîrle a precizat că i-a numit ca reprezentanţi ai preşedintelui CJ Bihor în Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean Oradea pe chirurgul Adrian Duşe şi pe cardiologul Mircea Popescu.

În ce priveşte conducerea Spitalului de Psihiatrie Nucet, şeful CJ Bihor nu a luat încă nicio decizie, arătând doar că această unitate "se va contopi" cu o alta, aflată în aceeaşi localitate şi pe care Consiliul Judeţean Bihor o administrează de mai mulţi ani, şi anume Centrul Medico-Social Nucet.

Strategie unitară

Prezent şi el la festivitate, primarul Oradiei, Ilie Bolojan, a declarat că este gata să implice Primăria într-o colaborare cu Consiliul Judeţean, în scopul eficientizării spitalelor.

"Suntem dispuşi să colaborăm cu colegii noştri din Consiliul Judeţean ca să elaborăm o strategie unitară, pentru că aceste spitale au funcţiuni complementare, iar pe de altă parte aşa cum spitalele din municipiu deservesc şi locuitori din judeţ, şi Spitalul Judeţean ori cel din Nucet deservesc locuitori ai municipiului", a spus primarul Oradiei.

Prefectul Gavrilă Ghilea a ţinut, la rându-i, să asigure conducerea CJ de sprijinul său şi, într-o notă elegantă, a făcut ceea ce antevorbitorii săi au omis să facă. "Vreau să mulţumesc domnului Florian Bodog pentru modul în care a condus Spitalul Judeţean într-o perioadă foarte grea şi să doresc succes noii echipe de conducere!", a încheiat Ghilea.