Consilierii județeni din Bihor au aprobat vineri, într-o ședință online, două proiecte referitoare la construirea unui complex cu câteva căsuțe în Ghiorac, pentru adulții cu dizabilități care se află acum în centrul de pe domeniul Cighid. 

„Cele două proiecte au făcut obiectul principal al ședinței de azi, datorită faptului că luni (n.r. – 16 septembrie) este termen de depunere al acestui proiect. După ce vom vota aceste materiale, luni DGASPC va depune acest proiect pentru a obține finanțarea necesară”, a spus vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal, care a condus ședința, de la care au lipsit și președintele Ilie Bolojan, și celălalt vicepreședinte, Mircea Mălan.

Consilierii puterii și ai opoziției au aprobat în unanimitate documentația tehnico-economică a investiției, respectiv intenția de depunere spre finanțare a proiectului.

Pentru 50 de beneficiari

Astfel, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor va solicita luni Ministerului Muncii și Solidarității Sociale finanțarea din bugetul de stat a unui nou centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități. 

„Scopul proiectului este construirea unui complex de clădiri destinate relocării unității de asistență socială Centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități – Cighid, pentru un număr de 50 de beneficiari”, se arată în documentația publicată pe site-ul CJ Bihor. 

Investiția ar crește calitatea vieții persoanelor asistate, ar duce la îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru personalul angajat și ar scădea cheltuielile de întreținere și funcționare a centrului, notează inițiatorii proiectului. 

Costurile sunt estimate la 28,9 milioane de lei cu TVA. DGASPC ar putea primi fonduri nerambursabile de la Ministerul Muncii în valoare de 26 de milioane de lei, în timp ce Consiliul Județean ar asigura o cofinanțare de 10%, adică 2,9 milioane de lei. 

Pe un teren din domeniul public

Noul complex ar urma să fie construit tot în satul Ghiorac din comuna Ciumeghiu, pe un teren aflat în domeniul public al județului Bihor și poziționat lângă drumul județean care trece prin zonă. 

Zona este mai accesibilă decât cea în care se află actualul complex Cighid, iar complexul ar urma să aibă șase corpuri de clădire, dintre care trei ar fi destinate cazării beneficiarilor, fiecare cu șase dormitoare (deci cu câte 18 locuri) și băi proprii. O altă clădire va avea rol administrativ și se va mai ridica un atelier și o anexă de depozitare. De asemenea, vor fi amenajate zone exterioare de recreere.

Chirie negociată anual

Printre argumentele pentru necesitatea ridicării complexului, prezentate în hotărârea adoptată vineri, se numără faptul că acum Centrul de Recuperare pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi din subordinea DGASPC.este pe domeniul castelului Cighid, „aflat în proprietatea contelui Tisza Gheorghe”, iar „costurile de întreținere sunt ridicate din cauza chiriei care se plătește lunar proprietarului și se negociază anual”. Totuși, în documentație nu se precizează care este suma plătită pentru ocuparea terenului respectiv.

De asemenea, se menționează faptul că respectivul domeniu este amplasat la depărtare față de restul comunității, „fapt care creează multiple dificultăți privind transportul beneficiarilor pentru diferite servicii în comunitate”. 

Cu 7 ani în urmă, Consiliul Județean a avut intenția de a cumpăra domeniul de 50.000 mp și castelul Cighid, dar a renunțat rapid la inițiativă după ce, cum relata BIHOREANUL la acea vreme, proprietarii au refuzat să coboare prețul de la circa 500.000 de euro. Președintele CJ de atunci, Pásztor Sándor, spunea că se dorește găsirea unor alte locaţii pentru găzduirea Centrului de Recuperare pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi.

Proiectele adoptate vineri de CJ Bihor:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!