Cu opoziția celor 6 reprezentanți ai UDMR, Consiliul Județean Bihor și-a dat, joi, acordul pentru scoaterea la vânzare a clădirii în care au locuit, înainte de 1989, prim-secretarii comuniști ai județului. Ideea i-a aparținut președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, care a precizat că banii încasați vor fi folosiți pentru co-finanțarea lucrărilor de reabilitare a viitorului sediu al instituției din strada Republicii, cunoscut de orădeni ca fosta Policlinică Mare.

Bolojan a anunțat și aprobarea noului proiect tehnic de către Comisia națională pentru monumente. 

Da, doar PNL

Vila din Parcul Brătianu nr. 8 care în regimul comunist avea statut de locuință de serviciu pentru prim-secretarii Partidului Comunist Român a ajuns după 1990 în patrimoniul județului, administrat de Consiliul Județean Bihor, având diverse utilizări, de la depozit de arhivă până, mai recent, în ultimii ani, sediu al uneia dintre direcțiile instituției, fiind însă nefolosită de câteva luni, după reorganizarea acesteia și împuținarea angajaților.

Pentru a se ajunge la vânzarea terenului de 1.286 metri pătrați și a construcției a cărei amprentă la sol este de 312 metri pătrați, președintele CJ Bihor a propus, în ședința extraordinară de joi, transferarea imobilului din domeniul public în cel privat al județului, concomitent cu acordul aleșilor bihorenilor pentru ca tranzacția să se facă prin licitație publică deschisă.

Singurii care s-au opus ambelor propuneri au fost cei 6 consilieri județeni ai UDMR, fără ca liderul acestora, Borsi Lorant, să explice de ce, în timp ce omologii lor PSD-iști s-au abținut, astfel că proiectele au fost adoptate cu voturile celor 22 liberali prezenți la ședința reuniunea desfășurată online.

Pentru noul sediu

Atât în ședință, cât și într-o conferință de presă premergătoare acesteia, președintele CJ Bihor a explicat că „Vila”, cum era denumită clădirea din Parcul Brătianu nr. 8, stătea neutilizată, iar suma rezultată din vânzarea ei poate fi folosită pentru reabilitarea clădirii fostei Policlinici Mari, care va fi transformată în sediu al instituției în baza unei hotărâri adoptate încă din 2018.

Cu acest prilej, Bolojan a amintit că proiectul tehnic pentru reabilitarea imobilului din strada Republicii a fost refăcut cu accent pe componenta de eficiență energetică, așa încât lucrările să fie făcute pe fonduri europene, nu din bugetul județului, așa cum intenționa fosta conducere Pásztor - Mang, după ce au amânat ani întregi aplicarea hotărârii din 2018.

Bolojan a spus, de asemenea, că noul proiect a fost aprobat de Comisia națională pentru monumente, estimând că la începutul lunii iulie va fi lansată licitația pentru desemnarea unui executant care să facă lucrarea, primele cheltuieli urmând să fie suportate din bugetului județului, iar apoi sumele să fie recuperate din fondurile europene.