Consiliul Județean Bihor și cea mai mare parte a instituțiilor subordonate au devenit, de marți, primele din județ care aplică legea ce impune reducerea posturilor de conducere și desființarea celor vacante. Pentru că funcțiile de conducere desființate sunt doar câteva de șef de birou, cele mai modeste, dar și pentru că parte a posturilor vacante sunt exceptate de la desființare chiar prin lege, economiile realizate vor fi nesemnificative, de ordinul câtorva sute de mii de lei.

CJB, minus 3 posturi vacante

Pentru a se încadra în măsurile de „austeritate” impuse de Legea 296/2023, privind „unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”, CJ Bihor nu a avut de desființat prea multe posturi, având în vedere că imediat după instalarea sa la conducerea instituției, actualul președinte Ilie Bolojan a înjumătățit schema de personal de la aproape 200 de posturi la 99, din care 10 vacante și doar 89 ocupate.

La reuniunea de marți, aleșii bihorenilor au fost chemați să aprobe o organigramă din care au dispărut 4 posturi de conducere, toate de șef birou, două dintre ele fiind însă transformate în posturi de șef serviciu, ceva mai bine plătite, ambele în structura Direcției Tehnice. Aceasta, a argumentat Bolojan, are „volumul de lucru foarte mare”, în sensul că alături de compartimentul responsabil de atragerea de fonduri europene gestionează majoritatea proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, ajunse la un total de peste 3 miliarde euro.

Concret, prin votul unanim al consilierilor județeni, CJ Bihor a desființat două posturi de șef birou, prin desființarea Biroului de Relații Publice, subordonat direct președintelui, și a Biroului de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, din subordinea directorului Direcției Arhitect Șef al Județului (ambele transformate în compartimente).

În schimb, alte două posturi de șef birou au fost transformate în funcții de șef serviciu, prin înființarea Serviciului Investiții – Patrimoniu și a Serviciului Drumuri Județene și Transporturi, ambele în cadrul Direcției Tehnice.

De asemenea, dintre cele 10 posturi vacante, vor fi desființate doar 3, celelalte fiind doar temporar vacante, fiind „blocate” pentru persoane promovate temporar în demnități publice, ca de pildă un post de jurist deținut de Cseke Attila, în prezent senator, sau unul de consilier deținut de Bothazy Nandor, în prezent subprefect.

Posturile desființate, câteva zeci

În ce privește noile organigrame ale instituțiilor finanțate de CJ Bihor, și aici reducerile sunt modeste, urmând să dispară cel mult 100 de posturi de șef birou și de posturi vacante.

La Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai vor fi desființate, de pildă, doar 3 posturi vacante din totalul celor 58 posturi prevăzute în vechea schemă de personal, iar la DGASPC, cea mai mare instituție din județ, din 1.180 posturi ar fi urmat să rămână 1.123, deci să fie desființate cele 57 posturi vacante. Cum acestea sunt, însă, exceptate de la desființare tot prin Legea 296/2023 deoarece prin desființarea lor s-ar periclita furnizarea serviciilor sociale și medicale pentru beneficiari (în marea majoritate adulți și copii cu handicap), acestea vor rămâne neatinse în organigramă.

La Direcția de Evidența Populației vor fi desființate 2 posturi de șef serviciu, Filarmonica Oradea va rămâne cu cele 125 posturi, Muzeul Țării Crișurilor va rămâne, și el, cu cele 121 posturi, tot pentru că cele 10 vacante sunt exceptate de la desființare, la Spitalul de Psihiatrie din Nucet va fi desființat un singur post de șef birou și 3 posturi vacante, iar Unitățile de Asistență Medico-Socială din Nucet și din Popești rămân și ele cu organigramele intacte, chiar dacă au posturi vacante, deoarece sunt exceptate prin lege.

„În toate subordonatele vor fi desființate circa 50 de posturi vacante, iar economiile la bugetul județului ar fi de câteva sute de mii de lei anual, aferente salariilor acestora”, a declarat BIHOREANULUI un angajat al CJ Bihor.

Fără concedieri

Acest lucru nu înseamnă, însă, că se vor face concedieri, detaliu subliniat de Bolojan în timpul ședinței, iar asta tocmai pentru că sunt desființate doar posturile vacante.

De menționat că în luna decembrie CJ Bihor urmează să se pronunțe și asupra noilor organigrame ale altor instituții subordonate, cum ar fi teatrele Regina Maria și Szigligeti, Centrul de Cultură al Județului și Aeroportul Oradea.

DNoile organigrame au fost votate doar de consilierii PNL și PSD, partidele aflate la guvernare, cei 6 reprezentanți ai UDMR abținându-se.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!