La propunerea președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, consilierii județeni au aprobat, prin vot unanim, lansarea unui nou program de sprijinire a primăriilor de către administrația județeană, pe modelul a două astfel de programe deja existente - pentru înființarea unor rețele de gaz și pentru amenajarea de drumuri agricole.

CJ Bihor va oferi ajutor logistic și financiar pentru comunele și orașele care au început lucrări pentru realizarea unor rețele de apă și canalizare cu fonduri de la Guvern, dar care nu le-au finalizat nici chiar după un deceniu de la începerea lor. 

Cel puțin 40

„Prin PNDL 1 și PNDL 2, prin programele Administrației Fondului de Mediu, cel puțin 40 de unități administrativ-teritoriale au beneficiat de fonduri pentru înființarea de rețele de apă și de canalizare. Problema este că lucrările sunt în multe cazuri mult întârziate, din tot felul de motive, de la incapacitatea administrativă a primăriilor, incapacitatea constructorilor de a duce la bun sfârșit proiectele, până la proiecte proaste, care nu au fost gândite integrat”, a explicat Bolojan la reuniunea de joi a CJ Bihor, când a fost supusă dezbaterii și aprobării inițiativa sa de a sprijini toate aceste comune și orașe să facă funcționale rețelele.

„Am avut o întâlnire cu toți reprezentanții primăriilor care au această problemă și avem 17 UAT-uri care au solicitat sprijinul Consiliului Județean Bihor, de toate culorile și din toate zonele – Biharia, Budureasa, Aușeu... căci problema există peste tot. De aceea, vom genera o sesiune de cereri de sprijin așa încât, cu o cofinanțare din partea Consiliului Județean, dar și cu contribuția administrațiilor locale, să putem pune în funcțiune aceste lucrări, pentru că e păcat să ai undeva niște conducte, dar să nu existe apă și canalizare pentru că nu ai și stație de epurare sau din cauza altor probleme”, a spus președintele CJ Bihor, înainte ca ceilalți aleși să voteze în favoarea inițiativei sale, indiferent de apartenența politică.

Cu criterii clare

Potrivit hotărârii adoptate, orice primărie care în perioada 2015 – 2016 a început lucrări pentru înființarea unor rețele de apă și canalizare și nu le-a putut finaliza va putea solicita sprijinul financiar al CJ Bihor, dacă îndeplinește mai multe condiții cumulativ.

Astfel, lucrările trebuie să fi ajuns la un stadiu de execuție de cel puțin 30%, administrațiile locale să adopte măsuri care să asigure branșarea la rețele a cât mai multe gospodării și să urmărească încheierea de contracte cu beneficiarii și încasarea facturilor pentru consumurile acestora.

De asemenea, pentru a primi de la CJ Bihor o confinanțare de maximum 300.000 euro pentru punerea în funcțiune a rețelelor, primăriile trebuie să acopere din propriile bugete cel puțin 30% din contravaloarea lucrărilor rămase de executat, iar după finalizare să desemneze un operator licențiat pentru operarea rețelelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!