Înţelegere cu urmaşii contelui Tisza

În unanimitate, consilierii judeţeni au fost de acord, vineri, cu încheierea unui act adiţional care prevede prelungirea, până la 31 decembrie 2010, a unui contract de închiriere încheiat în 2003 între Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap de la Cighid şi noii proprietari ai imobilului în care funcţionează centrul, Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman, contract care expira la finele acestei luni.

Potrivit actului adiţional, Centrul va plăti chirie la acelaşi tarif ca până acum (echivalentul a 3.000 de euro lunar pentru 1.260 metri pătraţi de construcţii şi 32.060 mp de teren aferent).

Prelungirea contractului a fost necesară întrucât 58 dintre pacienţii Centrului încă nu au fost mutaţi la unul dintre cele patru centre de plasament tutelate la Tinca de către Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului.

Spitalele ministeriale, cu reprezentanţi judeţeni

Deşi Spitalul CF Oradea şi Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Băile Felix nu fac parte dintre unităţile predate administraţiilor publice locale, ci continuă să fie în proprietatea şi administrarea Ministerului Transporturilor, respectiv al Sănătăţii, Consiliul Judeţean Bihor a trebuit să-şi numească doi reprezentanţi în consiliile de administraţie ale acestora, aşa cum prevede Legea privind descentralizarea unităţilor sanitare.

La Spitalul CF, consilierii judeţeni l-au desemnat în unanimitate ca membru plin în Consiliul de Administraţie pe Bothazy Nandor, propus de UDMR, iar ca supleant pe liberalul Laurenţiu Păşcuţi, în timp ce la Spitalul de Recuperare din Felix situaţia a fost inversată, reprezentantul UDMR fiind desemnat ca supleant, iar cel al PNL ca membru plin.
PSD şi PDL nu au făcut nicio propunere, chiar dacă, la un moment dat, democrat-liberalul Ionel Avrigeanu a glumit pe această temă. "Putem face şi noi o propunere?", a întrebat Avrigeanu, iar după ce a primit răspuns pozitiv tot el încheind ironic: "Nu facem!". Cu toate acestea, niciun reprezentant al celor două partide nu a insistat pentru a avea un om în conducerea colectivă a spitalelor departamentale, probabil şi dată fiind lipsa oricărei mize de vreme ce conducerea efectivă a acestora este la latitudinea ministerelor Transporturilor, respectiv al Sănătăţii.