Oradea va avea încă o clădire monument. Potrivit unui comunicat al municipalităţii, fosta clădire a Vămii din strada Armatei Române nr. 4 a fost transmisă miercuri, prin Hotărâre de Guvern, din administrarea Ministerului Finanţelor în cea a administraţiei locale orădene.

Transferul imobilului s-a făcut la cererea Consiliului Local în vederea reabilitării clădirii şi transformării într-un muzeu al masoneriei.

"În baza acordului Ministerului de Finanţe, am făcut demersuri pentru clasarea clădirii ca şi monument. În prezent lucrăm la indicatorii tehnico-economici, iar după aprobarea acestora de către Consiliul Local la sfârşitul lunii noiembrie vom depune la ADR Nord-Vest documentaţia de finanţare a proiectului pentru reabilitarea fostei clădiri a Vămii Oradea cu sprijinul fondurilor europene şi transformarea ei în Muzeul Francmasoneriei", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Masonică 100%

Clădirea din strada Armatei Române 4 a fost construită la începutul secolului XX, ca sediu al masoneriei regionale, aşa că municipalitatea intenţionează să o transforme într-un muzeu cu acest specific pentru a spori atractivitatea turistică a oraşului.

Proiectul imobilului a fost semnat de arhitectul orădean Zoltan Balint, mason stabilit stabilit la Budapesta, care a lucrat împreună cu arhitectul Jambor Lajos. Terenul de sub clădire a devenit proprietatea Lojei Sfântul Ladislau în mai 1901, iar în câteva luni clădirea a şi fost construită.

Inaugurarea ei a avut loc în februarie 1902, iar printre jurnaliştii prezenţi la eveniment s-a numărat poetul Ady Endre care a şi publicat în presa locală un articol pe această temă.

În 1919 guvernul bolşevic a lui Bela Kun a încurajat acţiunile împotriva lojilor masonice pentru ca un an mai târziu masoneria să şi fie scoasă în afara legii.