Clădirile fostului Oficiu pentru Studii Pedologice şi Agrochimie Bihor din strada Calea Aradului 5, la intrare în Oradea, ajunse în stare de ruină, vor fi reabilitate şi transformate într-un centru multifuncţional.

Proiect de 1,7 milioane euro

Direcţia pentru Agricultură Bihor a câştigat un proiect în valoare de 1,7 milioane euro. Din această sumă, 720.000 de euro vor fi folosiţi pentru amenajarea noilor săli de cursuri, conferinţe şi laboratoare.

"O parte însemnată a fondurilor din cadrul proiectului va fi utilizată pentru cursuri gratuite, organizarea de târguri pentru locuri de muncă în agricultură, forumuri de prezentare a tehnologiilor eco şi de folosire alternativă a produselor agricole pentru suportul economiei locale în zona transfrontalieră, cursuri gratuite pentru operator calculator, TIC şi managementul eficient al exploataţiei agricole", se menţionează într-un comunicat al DAJ Bihor, semnat de directorul Nicolae Hodişan.

Cu cofinanţare de 2%

Proiectul cu titlul "Încurajarea folosirii alternative de produse agricole pentru suportul economiei locale" a întrunit un număr de 85,25 puncte şi a fost declarat pe 14 decembrie câştigător al unei finanţări de 1,7 milioane euro prin programul Interreg România – Ungaria.

"Aşteptăm cu mare interes acordul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru aprobarea procentului de 2%, care reprezintă aportul propriu DAJ Bihor, în valoare de 5.544 euro, astfel că la data de 4 ianuarie 2019 să putem semna parteneriatul în cadrul proiectului", se menţionează în comunicat.

În absenţa propriei contribuţii DAJ Bihor, care este lider de proiect, riscă să piardă fondurile europene câştigate. Instituţia mai are ca şi parteneri în proiect Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Bihor, Asociaţia Transilvania Tehnology Transfer şi Solar Tech din Ungaria.