Fost deputat PSD şi apoi prefect, cel mai longeviv din Bihor (2012-2017), Claudiu Pop s-a remarcat în această funcţie prin demersurile pentru soluţionarea problemelor din infrastructura rutieră a judeţului, cum ar fi reabilitarea DN 76 ori construirea unor pasaje peste şoseaua de centură a Oradiei, dar şi pentru transferarea de la Ministerul Apărării în proprietatea Primăriei şi a Consiliului Judeţean a terenurilor necesare amenajării Parcului Industrial II şi respectiv terminalului cargo al Aeroportului.

După ce a părăsit PSD, a activat ca manager la Crişul Shopping Center, iar acum candidează la Parlament pentru că, spune el, îşi doreşte legi mai bune, în special pentru economie.

- Care sunt motivele pentru care bihorenii v-ar vota?

- Fără falsă modestie: pentru că am cunoştinţele, experienţa şi determinarea de a mă implica în rezolvarea problemelor pe care bihorenii le au, inclusiv în Parlament. Nu sunt un tip comod, care să facă lucrurile pe jumătate, ci genul de om care, dacă se apucă de o treabă, încearcă să-i găsească rezolvarea. Am demonstrat-o ca prefect şi o voi demonstra şi ca deputat, pentru că nu am de gând, de exemplu, să votez Legea Bugetului decât dacă ea va include finanţarea unor proiecte ale judeţului Bihor. Voi susţine asemenea proiecte indiferent cine le iniţiază, pentru că aşa cum în trecut n-a dus nimeni acasă terenul pentru Parcul Industrial II, şi proiectele care vor urma vor fi tot pentru oamenii din acest judeţ.

„Venit minim garantat pentru familii”

- Ce legi vreţi să schimbaţi în cazul în care veţi fi ales? Ce priorităţi aţi avea?

- Alegerile din 6 decembrie nu sunt despre stânga sau dreapta, sunt despre relansarea economică a României, care după mine este prioritatea numărul 1. Trăim vremuri pe care nimeni nu le putea anticipa, iar pentru a ieşi cu bine din această criză, eu pentru asta voi milita: relansarea economică. Primele urgenţe vor fi introducerea unui venit minim garantat pentru familii pe perioada pandemiei, reducerea TVA de la 9% la 5% pentru HoReCa, subvenţionarea până la 50% a chiriilor şi eliminarea impozitului pe profit pe anul 2021 pentru toate firmele cu capital românesc care îşi continuă activitatea şi îşi păstrează angajaţii.

- Ce înseamnă venit minim garantat pentru familii?

- Vorbim despre o sumă de 2.000 lei/lună pe membru de familie, până la 4.500 lei/lună pe familie sau - dacă persoanele sunt salariate, indiferent dacă la stat sau în privat - vor primi diferenţa între veniturile salariale şi aceste limite de sume, jumătate în numerar, jumătate în bonuri de masă. De exemplu, dacă ai salariu de 1.700 lei, vei primi o diferenţă de 300 lei, 150 lei în bonuri, 150 lei în bani.

Pentru tribunale comerciale

- Dincolo de aceste propuneri specifice perioadei de criză, ce alte modificări vizaţi în legislaţia economică?

- Având în vedere blocajele în economie şi în administraţie, provocate de litigiile între firme şi respectiv de contestarea licitaţiilor organizate de instituţii pentru lucrări publice, consider că trebuie să modificăm Legea achiziţiilor publice şi să înfiinţăm tribunale comerciale. Procesele între firme trebuie soluţionate rapid şi trebuie sancţionate sever firmele care dau „ţepe” altor firme, neplătindu-le serviciile ori bunurile livrate, ba eu cred că trebuie sancţionate şi persoanele care conduc asemenea firme şi care azi au toată libertatea ca, atunci când firmele le sunt sancţionate, să îşi facă altele, cu care să repete aceleaşi practici.

La fel, trebuie rezolvate rapid situaţiile când anumite firme contestă procedurile de achiziţie organizate de instituţii pentru lucrări derulate fie pe bani europeni, care de multe ori sunt pierduţi din această cauză, fie pe fonduri guvernamentale sau locale. Din păcate, asemenea situaţii se întâmplă în ţară, când o firmă este nemulţumită că o alta câştigă o licitaţie şi atunci sabotează sistematic achiziţia de lucrări, cu consecinţa că acestea nu se mai execută.

„Nu sunt de acord cu atacul la persoană”

- Omologul dvs. pe lista Pro România Bihor pentru Senat, Viorel Cataramă, duce o campanie agresivă, şocantă chiar. Sunteţi în total acord cu acesta?

- E colegul meu şi am avut multe discuţii în care uneori am fost în acord, alteori am fost pe poziţii diferite, dar până la urmă din dezbateri se naşte progresul. Evident că nu rezonez cu tot ce spune, mai ales când se referă la persoana contracandidaţilor. Eu consider că trebuie să ne respectăm şi nu trebuie să fim duşmani. Nu pot fi de acord, de exemplu, când îl atacă pe Ilie Bolojan pentru reducerea numărului de angajaţi ai Consiliului Judeţean pentru că, în calitate de prefect, am observat personal ineficienţa acestei instituţii şi consider că ea nu poate fi pusă pe roate cu persoane care deja şi-au dovedit incapacitatea în anii trecuţi.

- Sunt în PSD Bihor persoane care regretă că n-aţi rămas în partid, să luaţi taurul de coarne, cum s-ar zice. Dvs. nu regretaţi? Vă aşteptaţi la sprijin din partea unor foşti colegi?

- Dragoste cu sila, e clar, nu se poate. După ce am încetat să fiu prefect şi am încercat să-mi valorific experienţa în PSD, mi-am dat seama că nu sunt dorit de şeful filialei judeţene şi atunci am plecat, ca să evit ridicolul situaţiei. Am rămas însă în relaţii bune cu majoritatea foştilor colegi, discutăm şi acum, iar mulţi mi-au şi spus că mă pot baza pe voturile lor. Bineînţeles, le mulţumesc pentru asta tuturor şi îi asigur că nu voi dezamăgi pe nimeni.

Comandat de Partidul Pro România, filiala Bihor, cod mandatar financiar 11200008