În mod paradoxal, iarna aceasta vânzările de aparate de aer condiţionat au crescut, în loc să scadă!

"Clienţi din zonele racordate la gaz, cum ar fi cartierul Tineretului ori localităţile Biharia şi Sântandrei, confruntaţi cu facturi de mii de lei, trec acum pe încălzire cu aer condiţionat", spune directorul firmei HVAC Industrial Clima, Vlad Tanc.

Cerere în creştere

Scumpirea combustibililor a făcut alegerea uşoară. Costurile cu încălzirea pe o lună a unui apartament cu trei camere costă cam 700 lei pe peleţi, 500 lei pe gaz, dar mult mai puţin cu ajutorul unui sistem de climatizare dotat cu inverter pentru încălzire şi termostat!

"O locuinţă bine izolată se încălzeşte la 23 grade Celsius în trei ore, după care aparatul funcţionează cam 10 ore pe zi, ceea ce înseamnă circa 300 lei pe lună", spune Vlad Tanc.

Antreprenorul furnizează, montează, întreţine şi repară sisteme de climatizare de 20 de ani. "Niciodată nu am avut o cerere atât de mare pe timpul iernii. Facem cel puţin două montaje şi cinci revizii pe zi", spune directorul HVAC Industrial Clima, care poate fi contactată prin site-ul firmei www.reparatii-climatizare.ro.

Ieftin şi comod

Nicolae Morna, administratorul unei pensiuni cu opt camere din satul Cordău, a investit 22.000 lei în opt aparate de aer condiţionat. "Cu un consum de doar un kilowatt pe oră pe fiecare aparat, puţin mai mult decât un bec, sistemul îmi dă iarna căldură, iar vara aer rece", spune administratorul.

Morna spune că a făcut o afacere bună. "Prin comparaţie, o centrală pe peleţi m-ar fi costat 5.000 euro, fără să iau în calcul investiţiile în instalaţie şi calorifere, iar peleţii m-ar fi costat cam 18.000 lei pe an. Cu aparatele de aer condiţionat nu o să ajung niciodată să plătesc atât".

Printre avantaje se mai numără faptul că pensiunea poate fi încălzită doar în camerele ocupate şi spaţiile comune, scăzând consumul, administratorul scapă de bătaia de cap cu depozitarea peleţilor şi curăţarea cazanului, iar sistemul de climatizare poate fi comandat inclusiv de la distanţă. "În plus, primăvara, când este umiditate mare, aparatele pot fi puse pe un program care scoate umezeala din casă, protejând-o", spune Morna.

Obligatoriu: revizie!

Singura condiţie ca sistemul de climatizare să funcţioneze în parametri este să fie verificat periodic. "Dacă nu faci revizia tot la şase luni aparatul se umple de bacterii, pierde agent frigorific şi nu mai dă randament", spune Vlad Tanc.

Cum o revizie costă circa 250 lei, unii clienţi aleg să lucreze cu "meşteri" la negru. "Sunt meşteri care dau cu un spray pe filtre pentru 100 de lei, dar în final tot clientul pierde, pentru că aparatul se va strica", avertizează directorul HVAC Industrial Clima.

O revizie adevărată presupune, printre multe altele, de la spălatul vaporizatorului, al unităţii interne şi al filtrelor, până la verificarea instalaţiei electrice de la unitatea internă şi externă, a presiunii agentului de răcire sau a scurgerii de condens şi, evident, efectuarea de înlocuiri sau reparaţii.

Zgârcitul păgubeşte

Specialiştii recomandă, de asemenea, achiziţionarea aparatelor de aer condiţionat prin intermediul firmelor de profil şi nu de la magazine fizice sau virtuale.

"Un aparat bun care costă 2.800 lei cu montaj inclus poate fi cumpărat din magazin sau de pe internet cu 100 - 200 lei mai ieftin. Ce nu ştie cumpărătorul este că în cazul unei defecţiuni trebuie să cheme firmă specializată, care i-l demontează pentru 150 lei, îl trimite prin curier la Bucureşti pe banii lui, iar când vine înapoi plăteşte încă 450 lei montajul", spune antreprenorul.

Mai mult, specialiştii îndeamnă cumpărătorii să nu amâne momentul achiziţiei. "Cine vrea aparat de aer condiţionat ar fi bine să îşi cumpere acum, pentru că scumpirea materialelor creşte preţurile. Un aparat care în noiembrie anul trecut costa 1.500 lei, acum este 1.800 lei, iar la vară va fi cu 25% mai scump", avertizează Vlad Tanc.

Iar, la cum au explodat comenzile în plină iarnă, piaţa sistemelor de climatizare anunţă o vară fierbinte...

(advertorial)