Şansele orădenilor de a scăpa de dureri de măsele rapid şi, mai ales, ieftin sunt tot mai reduse.

La doar un an şi jumătate de la înfiinţare, clinica de medicină stomatologică de la parterul Facultăţii de Medicină şi Farmacie este în pragul închiderii. Din lipsă de fonduri...

Clinica salvatoare

Înfiinţată în octombrie 2009, clinica de stomatologie a salvat de la închidere, în ultima clipă, Facultatea de Medicină şi Farmacie (FMF) a Universităţii Oradea, măcinată de scandalul diplomelor false. Amenajată la parterul clădirii din Piaţa Independenţei, ea a făcut ca Facultatea să treacă, la limită, peste controlul Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Membrii comisiei s-au lăsat înduplecaţi de dotările performante care le oferă studenţilor posibilitatea să facă practică, sub ochii profesorilor, pe 48 de scaune stomatologice.

Utilată şi amenajată din sponsorizări private, clinica e a doua din ţară din punct de vedere al dotărilor, după cea de la Târgu Mureş, unde s-au investit nu mai puţin de 6 milioane de euro. Clinica orădeană se adresează îndeosebi localnicilor cu venituri mici, care nu îşi permit o vizită la stomatolog, dar care nu se feresc să lase un student să le umble cu freza prin gură. În doar un an şi jumătate de activitate, aici au fost trataţi gratuit 2.600 de pacienţi, majoritatea aflaţi în evidenţele Administraţiei Social Comunitare Oradea. Dar acum a ajuns la fundul sacului...

Greu de salvat

Întrucât funcţionează la parterul Facultăţii - într-un sediu aparţinând Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului - clinica nu poate nici să fie finanţată de Ministerul Sănătăţii, nici să încaseze legal bani de la pacienţi.

12-Dan-Slavescu.jpg"Suntem într-un impas. Clubul Rotary, de pildă, ne-a donat un aparat de radiologie. L-am arătat studenţilor, am făcut câteva radiografii, după care l-am resigilat. Nu putem lucra cu el pentru că nu avem chitanţă să-i dăm omului dacă îşi plăteşte filmul", spune Dan Slăvescu (foto), profesor în cadrul FMF şi coordonator al proiectului.

Până de curând, medicii au acoperit costul materialelor folosite pe pacienţi din banii sponsorilor, apoi şi le-au plătit studenţii din buzunar, însă au ajuns şi unii şi alţii la fundul sacului. Iar banii sponsorilor sunt doar o "plombă" provizorie...

"Privatizare" de formă

Soluţia găsită pentru finanţarea instituţiei a făcut valuri în lumea stomatologilor orădeni, şi aşa măcinată de orgolii. La rugămintea decanului Gheorghe Bumbu, doctorul Slăvescu, împreună cu doi colegi, a înfiinţat o societate civilă medicală prin care intenţionau să închirieze clinica, cu scopul declarat de a lucra fără plată şi de a dona Universităţii toate încasările. Astfel, pacienţii şi-ar fi putut plăti legal materialele folosite, clinica ar fi putut înnoi stocurile din sumele colectate şi ar fi putut continua activitatea.

Dar a apărut altă încurcătură! Pentru că Universitatea nu poate da spaţiul cui vrea, închirierea a trebuit scoasă la licitaţie. Anunţul licitaţiei planificate pe 7 martie a fost publicat doar într-un cotidian de circulaţie restrânsă, JDD, ferit de ochii curioşilor, numai pentru cei avizaţi. Iar preţurile de pornire au fost gândite la nivelul celor practicate de Primărie, tocmai pentru a nu împovăra asocierea gândită la Facultate. Şi anume, porneau de la 2,28 lei pe metrul pătrat pe lună pentru cei 697,3 metri pătraţi destinaţi serviciilor medicale, respectiv de 3 lei lunar pentru cele 48 de scaune stomatologice.

Mai căutăm...

În ciuda condiţiilor "trăsnet", BIHOREANUL a aflat că la licitaţia de săptămâna trecută nu s-a prezentat nimeni. Nici măcar Slăvescu, promotorul proiectului. Motivul e simplu. Dacă cu plata unei chirii simbolice s-ar mai descurca, deşi lucrează fără bani, societatea medicală nu ar avea de unde acoperi costurile cu utilităţile clinicii. Care sunt consistente!

Ideea asocierii mai multor cadre didactice pentru a salva clinica nu a fost abandonată, dar urmează să fie adaptată pentru a da rezultate. "În momentul de faţă problema este în curtea juriştilor Universităţii. Trebuie să existe o soluţie pentru ca această clinică să poată funcţiona şi să primească finanţare în mod legal", spune doctorul Slăvescu. Coordonatorul proiectului e cu atât mai întărâtat cu cât, având în vedere că forţa de muncă este gratuită, costurile de funcţionare rămân minimale. "Materialele ne-ar costa cel mult 5.000 lei pe lună, pentru că multe lucrări le putem face noi. Spre exemplu, o proteză totală care la orice cabinet din oraş costă 500 de lei noi o putem face cu cel mult 100 de lei, prin implicarea tehnicienilor dentari care predau la facultate", spune Slăvescu.

Şi totuşi, în ciuda avantajelor pentru facultate şi pacienţi, clinica are toate şansele să se închidă în viitorul apropiat, din lipsă de fonduri. Pentru că e prea scump să lucreze gratis...


BREASLĂ CU ORGOLII
Clinica răfuielilor

Iniţiativa universitarilor de a "privatiza" clinica nu a fost văzută cu ochi buni de către unii stomatologi, cadre didactice la FMF. În timp ce apropiaţii decanului Gheorghe Bumbu au susţinut ideea, cârcotaşii comentează că ea se face pe ascuns. "E ceva putred la mijloc. Nu ştiu ce se pune la cale, dar e bătător la ochi că au publicat anunţul de licitaţie în JDD, un ziar care se împarte într-un magazin, pe gratis, dar pe care nu-l citeşte nimeni", susţine un dentist care a cerut să rămână în anonimat.

Chestionat pe această temă, Dan Slăvescu susţine că nu are nicio legătură cu organizarea defectuoasă a licitaţiei, iar cârcotaşii sunt de fapt colegi care, deşi au fost invitaţi să se alăture proiectului, s-au eschivat. "Am avut o şedinţă de catedră şi li s-a spus tututor colegilor despre ce este vorba. Ca dovadă există procesul verbal de şedinţă", afirmă medicul, susţinând că, de fapt, colegiii au refuzat să se implice tocmai pentru că proiectul înseamnă muncă benevolă şi neretribuită.