Omul de afaceri clujean Mircea Giurgiu şi preşedintele FC Bihor Mircea Fodor au anunţat vineri, în prima apariţie a celui dintâi în faţa jurnaliştilor orădeni, încheierea negocierilor, derulate de-a lungul a cinci runde, purtate cu reprezentanţii Consiliului Local Oradea şi Consiliului Judeţean Bihor în vederea asumării calităţii de asociat majoritar al clubului, alături de CJ şi de societatea Drumuri Bihor.

"Îmi pare bine că am ajuns aşa departe cu discuţiile", a spus Giurgiu, afirmând că a optat pentru susţinerea FC Bihor pentru că este "un club cu tradiţie", chiar dacă, de pildă, Universitatea Cluj îi era, cel puţin geografic, mai aproape.

Se bagă şi primăria

În ce priveşte, concret, conţinutul negocierilor purtate cu viceprimarul Mircea Mălan şi vicepreşedintele CJ Ionel Avrigeanu, Giurgiu a afirmat că s-a convins de "totala deschidere" a acestora, în prezent aşteptând angajamente în scris, luate prin Hotărâri de Consiliu Local şi de Consiliu Judeţean, pentru a intra în "afacerea" FC Bihor. Potrivit explicaţiilor date, municipalitatea trebuie să îşi asume obligaţia de a da clubului, "spre exploatare gratuită", pe următorii 5 ani, Stadionul Municipal, dar şi să suporte cheltuielile de salarizare a angajaţilor acestuia şi de utilităţi, iar CJ pe aceea de a contribui la bugetul FC Bihor, tot în aceeaşi perioadă, cu "o sumă pertinentă pe care, de altfel, pe hârtie, a mai suportat-o de-a lungul anilor".

Dacă aceste condiţii vor fi îndeplinite, a spus omul de afaceri clujean, "mă angajez să achit toate datoriile acumulate de club, 900.000 euro", dar acest lucru se va întâmpla, a insistat el, doar după perfectarea documentelor, primul pas urmând să-l facă prin depunerea, marţi, 11 august, a planului de afaceri pe care şi-l asumă, la rându-i, pentru viitorul cincinal.

FC Bihor, o afacere

Giurgiu a şi subliniat, de altfel, că pentru el asocierea în FC Bihor este o afacere, chiar dacă una mai specială, fotbalistică, dar afacere, astfel încât vrea ca înţelegerea cu municipalitatea şi cu judeţul să fie perfectată cât mai repede, chiar săptămâna viitoare. "Din experienţă ştim că dacă sumele nu sunt virate la timp, afacerea asta fotbalistică, pentru că eu vorbesc despre o afacere, devine un domino, iar primul lucru care cade este performanţa, iar ca să recuperezi îţi trebuie timp, iar timpul costă puncte în clasament", a spus Mihai Giurgiu.

Atât omul de afaceri clujean, cât şi preşedintele FC Bihor, s-au referit la situaţia disperată de acum a clubului, când "majoritatea angajaţilor lucrează benevol de la începutul anului, inclusiv jucătorii", acumulându-se la bugetul statului şi furnizori nu doar datoria de 900.000 euro, ci şi altele, către Federaţia Română de Fotbal – 12.000 lei – şi către Asociaţia Judeţeană de Fotbal. "Astea sunt sume mici, dar dacă nu le plătim în 22 de zile nu vom putea face contracte cu jucătorii, nu vom putea face nimic", a explicat Fodor.

În ciuda impasului, Giurgiu a repetat că, totuşi, este optimist, deoarece a remarcat buna intenţie a reprezentanţilor Primăriei şi Consiliului Judeţean. "Care e speranţa după întâlnirea de azi? Vă daţi seama, că dacă sunt aici şi dacă vreau să-mi asum plata datoriilor înseamnă că şi mie îmi lipsesc ţiglele de pe cap", a glumit Giurgiu.

Vrea sponsori

În vârstă de 36 de ani, clujeanul a declarat că derulează afaceri în domeniul construcţiilor de drumuri şi în cel al IT, patronând un centru pentru copii şi juniori despre care a susţinut că a crescut deja juniori care "au valoare de Naţională de Tineret". "În 5 ani, investind şi aici în centrul de copii şi juniori clar ar trebui (n.r. – ca FC Bihor), dacă nu să facă profit, măcar să se întreţină singur", a mai spus Giurgiu.

De asemenea, el a afirmat că dacă toate cele trei părţi implicate vor perfecta înţelegerea, nu intenţionează să mai apeleze şi la cooptarea unor alţi acţionari, minoritari, ci doar a unor sponsori, motivând că "acolo unde sunt şi cai, şi boi, căruţa se desprinde".

Urmează, aşadar, ca săptămâna viitoare să se decidă viitorul "clubului-fanion" al judeţului, iar suporterii rămaşi în jurul FC Bihor să afle dacă noul "Mesia" va fi cu adevărat un salvator, de data aceasta – spre deosebire de cei din trecut – pe banii săi, nu pe bani publici ori dacă, dimpotrivă, pe 29 septembrie, când expiră termenul pentru plata datoriilor, acesta nu va retrograda direct în Liga a cincea.