Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a lansat, marţi, licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrării de construcţie a secţiunii 3C Borş-Suplacu de Barcău al Autostrăzii Transilvania.

Conform caietului de sarcini, suma totală a investiţiei este de 1.184.519.000 lei plus TVA (echivalentul a 266 milioane euro), având ca dată de licitaţie 9 iulie 2014. Termenul de execuţie al al secţiunii 3 C Borş-Suplacu de Barcău este de 24 de luni de la data încheierii contractului de proiectare şi execuţie cu ofertantul câştigător.

Lucrările la tronsonul 3 C al Autostrăzii Transilvania au fost suspendate în guvernarea Boc, iar actualul ministru al Transporturilor, Dan Şova, a negociat rezilierea contractului încheiat cu compania Bechtel în 2004, când Guvernul era condus de Adrian Năstase.

De-a lungul timpului, acest lucru a stârnit nemulţumirea mai multor politicieni din Bihor, primul fiind preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa. La începutul acestui an, acesta a mobilizat, de altfel, toţi preşedinţii de consilii judeţene din Regiunea Nord-Vest, care i-au trimis premierului Victor Ponta o scrisoare deschisă în care cereau finalizarea lucrărilor. Cel mai recent, o intensă activitate de lobby pentru reluarea lucrului a fost prestată de către deputatul UDMR Bihor Cseke Attila.

Anul acesta, Guvernul a prevăzut în bugetul de stat o finanţare de 256 milioane lei (echivalentul a doar 56 milioane euro) pentru reluarea lucrărilor la cei 60 de kilometri ai tronsonului, aflate într-un stadiu de execuţie de circa 50,2%.

"Una dintre condiţiile intrării UDMR la guvernare a fost continuarea lucrărilor Autostrăzii Transilvania şi finalizarea secţiunii Borş-Suplacu de Barcău. Continuarea lucrărilor pe secţiunea Borş-Suplacu de Barcău are o însemnătate extraordinară pentru România şi pentru regiunea Transilvaniei şi în mod particular va produce beneficii Bihorului, deoarece deschide perspective de dezvoltare şi de angajare de resurse umane, iar finalizarea acestuia va oferi o şansă Bihorului în crearea unei legături directe, la nivel de autostradă, cu Europa", a declarat deputatul Cseke.