CNN a întocmit și publicat un top al celor mai bune destinații de vacanță din Europa, ce ar trebui descoperite chiar într-un tur european care să le cuprindă pe toate, spun jurnaliștii televiziunii americane. În clasamentul destinațiilor de neratat se numără și Munții Apuseni, cu ale sale trasee de via ferrata din Bihor.

„Marele Tur (n.r. - al Europei) era un ritual pentru bărbații și femeile care aveau un anumit statut și avere la finalul secolului XVIII și începutul secolului XIX, care descopereau tot ce avea Europa mai bun de oferit”, arată CNN în ediția online

Televiziunea a întocmit o variantă modernă a acestui ritual și a adunat 17 destinații europene interesante, care ar putea fi „legate” într-un asemenea tur, amintind că în vremurile noastre conexiunile sunt ușor de făcut inclusiv cu trenul în Europa. 

Munții Apuseni sunt prezentați printre cele 17 destinații din turul Europei, CNN menționând că aceștia formează partea vestică a Munților Carpați. „Apusenii sunt ideali pentru o vacanță de vară, înregistrând temperaturi mai joase și având cărări neaglomerate, păduri vechi și stânci de calcar. Urșii bruni și lupii dau târcoale pe dealuri, dar este nevoie de răbdare și ochi ageri pentru a-i observa”, spun jurnaliștii americani. 

De asemenea, ei recomandă traseele de Via Ferrata din Bihor: „Cei care vor să se cațere pot să încerce mai multe rute de via ferrata, care încep pe malul râului, la sud de satul Vadu Crișului”. 

În Vadu Crișului sunt amenajate două trasee de via ferrata (Peretele Zânelor şi Casa Zmeului), iar mai la sud, în Șuncuiuș, clubul Cassio Montana a amenajat în ultimii ani patru trasee de via ferrata, inclusiv unul cu un pod indian.

Printre cele 17 destinații recomandate de CNN se mai numără munții „Picos de Europa” din Spania, insulele Lofoten ce aparțin de Norvegia și de unde poate fi văzută aurora boreală, orașul Avignon din Franța, capitala Portugaliei, Lisabona, orașul antic Pompeii din Italia sau Parcul Național Cairngorms din Scoția.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!