Prefectul Claudiu Pop a citit, vineri, ordinul de delegare a pesedistului Florian Pavel în funcţia de director executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, centrul judeţean Bihor, care va fi definitivat pe post în urma unui examen. Încadrat de noul manager şi de fostul deţinător al funcţiei, Traian Abrudan, prefectul a ţinut să specifice că cei doi vor colabora şi în continuare. "Domnul Abrudan va rămâne în conducerea instituţiei, urmând să preia o funcţie de şef birou", a explicat Pop.

La rândul său, noul şef al APIA a explicat că prioritatea sa este găsirea unui nou sediu pentru instituţie, având în vedere că începând de anul viitor, aceasta va "înghiţi" Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, iar spaţiul este deja neîncăpător. "Funcţionarii acestei instituţii au un volum de muncă şi responsabilităţi imense. Aici se procesează zeci de mii de cereri, se lucrează cu fonduri europene şi guvernamentale şi trebuie să asigurăm servicii de calitate. În condiţiile actuale este imposibil de lucrat", a explicat Pavel.

Totodată, managerul are în plan demararea unui parteneriat între APIA, fermieri, pe de o parte, şi Facultatea de Protecţie a Mediului, pe de alta, pentru a da posibilitatea studenţilor de a face practică. "Trebuie să înţelegem că agricultura de mâine se bazează pe studenţii de azi. Este obligaţia noastră să-i ajutăm şi să-i pregătim", a arătat Pavel.

La investire au fost prezente aproximativ 60 de persoane, nu doar angajaţi ai instituţiei şi fermieri, ci şi politicieni, ca de pildă vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Ioan Mang, deputaţii PSD Sonia Drăghici şi Sorin Roman, mai mulţi primari social - democraţi din judeţ, printre care şi primarul comunei Drăgăneşti, Gheorghe Bogdan, şi el candidat la deputăţie.

Numirea noului şef al APIA s-a încheiat cu mulţi pupici şi strângeri de mână, invitaţii încolonându-se doar să-l felicite pe noul director. "Nici când ai fost mire nu ai primit atâţi pupici", a remarcat unul dintre ei.

Noul şef interimar al APIA Bihor, Florian Pavel, este de meserie inginer agronom şi e considerat unul dintre specialiştii Bihorului în agricultură. Înregimentat politic în tabăra PSD Bihor, Pavel a mai ocupat funcţia de director general al Direcţiei Agricole.

În 2008, Pavel a fost candidat la Senatul României din partea PSD, pe Colegiul 3 Salonta - Ceica - Oradea Est. La alegerile locale din această vară, fiul său, Emilian Pavel, vicepreşedinte al Tineretului social - democrat, a fost ales consilier judeţean din partea USL.