Filologul Mihai Gheorghiu, director adjunct al Muzeului Ţăranului Român, fost deputat PNŢCD şi fost secretar de stat în Ministerul de Externe, avocata Adina Portaru, activista unei organizaţii europene specializate în promovarea drepturilor familiei şi a drepturilor omului, precum şi pastorul Paul Negruţ, rectorul Universităţii Emanuel, s-au întâlnit joi cu reprezentanţii presei din Oradea, cu câteva ore înaintea unei dezbateri publice programate la Primărie de către Coaliţia pentru Familie, pentru a explica de ce aceasta susţine necesitatea unui referendum vizând modificarea Constituţiei României aşa încât articolul 48 să prevadă expres ca definiţie a căsătoriei uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie, demers pentru care Coaliţia a adunat încă de anul trecut peste 3 milioane de semnături.

Referendum pentru familie

„Demersul nostru a prilejuit două premiere în istoria României: strângerea a 3 milioane de semnături şi solidarizarea fără precedent a tuturor cultelor”, a spus preşedintele Coaliţiei pentru Familie, Mihai Gheorghiu, afirmând că iniţiativa acestei ONG este necesară deoarece alte organizaţii, ale unei „minorităţi radicale”, vor să schimbe legislaţia în sens contrar, pentru a fi legiferate într-un prim pas parteneriatele civile (între persoane heterosexuale sau homosexuale) şi ulterior însăşi căsătoria între persoanele de acelaşi sex şi chiar posibilitatea ca aceste cupluri homosexuale să adopte copii.

Gheorghiu a precizat că Senatul a aprobat deja demersul Coaliţiei pentru Familie, urmând analizarea propunerii de modificare a Constituţiei şi în Camera Deputaţilor, exprimându-şi optimismul că şi aceasta va proceda în acelaşi sens, urmând ca în final, în această primăvară, să fie adoptată legea pentru convocarea referendumului dorit, pentru a cărui validare va trebui să se prezinte la vot minimum 5,5 milioane cetăţeni.

Avocaţii normalităţii

Reprezentanţii Coaliţiei au susţinut că nu sunt împotriva minorităţilor sexuale, ci pentru normalitate, demersul lor având menirea de a preveni situaţia în care aceste minorităţi vor impune şi alte definiţii ale căsătoriei, susţinând că această ONG îşi asumă sarcina unei „campanii de informare” în timp ce alte organizaţii, care promovează agenda comunităţilor LGBT, duc „campanii de dezinformare”.

„Toată civilizaţia iudeo-creştină, europeană, occidentală, s-a întemeiat pe căsătoria dintre bărbat şi femeie, şi a asigurat coloana vertebrală a civilizaţiei. Nu suntem homofobi, suntem normali şi vrem să apărăm ceea ce este normal”, a spus rectorul Universităţii Emanuel, Paul Negruţ. „În modul în care definim familia aşezăm convingerile noastre referitoare la viaţa însăşi. În momentul în care am redefini ce a creat Dumnezeu am deschide o uşă care nu duce nicăieri. În SUA deja se cere legiferarea poligamiei, a căsătoriei între un om şi un animal sau chiar între om şi computer”, a adăugat profesorul Negruţ.

„Demersul nu este unul antieuropean sau neconstituţional, nu există nicio o măsură prin care Uniunea Europeană ar obliga România să redefinească familia ca fiind altceva decât uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie”, a explicat şi avocata Adina Portaru.

Mihai Gheorghiu a afirmat că în Coaliţia pentru Familie, contrar aparenţelor, activează nu doar reprezentanţi ai cultelor, ci şi atei care promovează aceleaşi valori ale familiei tradiţionale, iar pastorul Negruţ a explicat că în Comitetul de Iniţiativă al Coaliţiei, de fapt, nu există nici un cleric.

Dezbatere la Primărie

Tot joi, de la ora 17.00, Coaliţia pentru Familie a programat şi o dezbatere publică la Primăria Oradea, pentru a promova demersul început cu doi ani în urmă şi a cărui finalizare doreşte să fie modificarea Constituţiei prin referendum.

La dezbatere, reprezentanţii Coaliţiei urmează să pledeze pentru „informarea corectă a opiniei publice în legătură cu însemnătatea, unicitatea şi beneficiile căsătoriei şi ale familiei astfel întemeiate”, sprijinirea familiei de către stat şi societate din punct de vedere social, economic şi cultural, prin politici publice elaborate în acest scop, „întărirea statului prin nerecunoaşterea formelor alternative de convieţuire, precum uniunile civile (concubinajul)”.

Deşi cu o zi înainte, la Timişoara, reprezentanţii Coaliţiei pentru Familie au fost „bruiaţi”, potrivit spuselor preşedintelui Mihai Gheorghiu, de „un grup de zgomote”, aceştia se aşteaptă ca dezbaterea programată în Oradea să se desfăşoare liniştit.