Coaliţia Rogerius cere municipalităţii orădene să sisteze examinările administratorilor de asociaţii de proprietari.

"Primăria Municipiului Oradea continuă să organizeze examinări a administratorilor asociaţiilor de proprietari şi în acest an, fără a avea bază legală şi fără ca să fi dat vreun comunicat de presă referitor la adresa Prefecturii Judeţului Bihor din 15 decembrie 2017", se menţionează într-un comunicat al organizaţiei.

Contravine legii

Prefectura a cerut la sfârşitul anului trecut municipalităţii orădene să prezinte mai multe lămuriri pe marginea Hotărârilor de Consiliu Local 833 şi 834 din 2017 privind regulamentele de funcţionare ale asociaţiilor de proprietari şi de examinare a administratorilor de asociaţii.

Juriştii au apreciat că HCL-urile adoptate în septembrie sunt în contradicţie cu prevederile Legii 230 din 2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari. Astfel, dacă legea prevede că "atestatul de administrator de imobil se eliberează pentru o perioadă nedeterminată şi este valabil pe tot teritoriul României", regulamentul adoptat de Consiliul Local Oradea prevede că atestatul este valabil numai la nivelul municipiului şi doar în condiţiile în care este vizat tot la doi ani în baza unei examinări, cerinţă considerată abuzivă de reprezentanţii Coaliţeii Rogerius.

Unii au "căzut" examenul...

"Pe lege, un atestat de administrator odată obţinut este valabil pe tot teritoriul României. Nu poate veni nimeni să adauge la lege şi să condiţioneze valabilitatea lui de reexaminarea periodică", a declarat BIHOREANULUI administratorul Ioan Horvath, unul dintre reprezentanţii Coaliţiei Rogerius.

Potrivit lui Horvath, administratorul testat poate greşi din cauza emoţiilor, de pildă, şi ajunge sancţionat de municipalitate cu retragerea testatului. "Ştiu o asociaţie a cărei administrator, o doamnă mai emotivă, nu a trecut testul", a declarat Hortvath.

Primăria, somată

Reprezentanţii Coaliţiei Rogerius consideră "revoltător" faptul că municipalitatea orădeană aplică în continuare cele două HCL-uri fără a ţine cont de poziţia Prefecturii Bihor.

"Până în momentul în care nu se aduc modificările necesare pentru a fi puse în aplicare, Primăria are datoria morală şi obligaţia de a suspenda aplicarea acestor hotărâri", se mai menţionează în comunicat.

Conducerea organizaţiei avertizează că în cazul în care cele două hotărâri vor fi anulate ca ilegale, examinările făcute de municipalitate vor fi anulate, iar administratorii testaţi au fost supuşi de municipalitate la o cheltuială inutilă.