Coaliţia Rogerius cere Consiliului Local Oradea modificarea de urgenţă a Diagramei de reglaj în sensul creşterii temperaturilor la care Termoficare furnizează încălzire pentru apartamentele orădenilor prin punctele termice din oraş.

"Să ia măsuri urgente!"

Reprezentanţii asociaţiei au făcut miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, un apel către conducerea Primăriei să ia măsuri de urgenţă pentru a evita apariţia unor disfuncţionalităţi în alimentarea cu energie termică peste iarnă.

"Facem un apel la factorii decizionali ai municipalităţii să ia măsuri urgente! Măcar în această perioadă de graţie, cu temperaturi ridicate şi timp primăvăratic, să întreprindă măsuri pentru a nu avea disfuncţionalităţi la calorifere în lunile ianuarie - februarie. Una dintre acestea ar fi discutarea şi aprobarea la proxima şedinţă a Consiliului Local a următorului subiect: modificarea de urgenţă a Diagramei de reglaj!", au cerut reprezentanţii Coaliţiei Rogerius.

Potrivit comunicatului, fără o creştere a parametrilor la care se furnizează agent termic temperatura din casele orădenilor nu va depăşi 18 - 20 grade Celsius. "Cu o mărire a valorilor diagramei cu 3 grade Celsius, aceasta temperatură se va resimţi şi în apartamente, ajungând la un confort termic rezonabil!", sunt de părere membrii asociaţiei.

"Curăţaţi filtrele!"

Reprezentanţii Coaliţiei Rogerius au susţinut că temperaturile din casele orădenilor sunt necorespunzătoare, pe fondul unei debit insuficient şi a unei presiuni inadecvate a agentului termic.

"Şi mai este un aspect insuficient prezentat opiniei publice, parcă intenţionat «uitat» de autorităţile locale: filtrele de la punctele termice nu se curăţă! Impurităţile ce se adună pe acestea sunt un alt factor care în final duc la un debit tot mai scăzut, astfel încât, până la momentul în care se va reuşi înlocuirea magistralelor, conductele care deservesc primele magistrale înlocuite vor fi nefuncţionale sau cu un randament scăzut!", au transmis membrii asociaţiei.

Conform Coaliţiei, fără curăţarea filtrelor din punctele termice investiţiile de sute de milioane euro în reţelele din oraş nu vor avea efectul scontat.

Trebuia să-l demită...

Pe de altă parte, reprezentanţii Coaliţiei Rogerius i-au reproşat primarului Ilie Bolojan că i-a dat directorului Termoficare, Stănel Necula, posibilitatea să demisioneze după ce a fost condamnat pentru fapte de corupţie şi nu l-a demis de îndată.

"Cel mai plauzibil ar fi fost ca primarul să anunţe încetarea contractului cu directorul sau anunţul respectiv trebuia transmis opiniei publice de însuşi cel implicat, în cadrul unei conferinţe de presă", au transmis reprezentanţii asociaţiei.

Membrii Coaliţiei Rogerius sunt de părere că înlăturarea discretă a directorului Necula are ca scop deturnarea atenţiei de la problemele sistemului de termoficare.

"Singura explicaţie pentru alegerea făcută se datorează inconvenientului de a fi întrebat şi despre situaţia la zi a reţelelor de termoficare, acelea care la începutul lunii decembrie şi-au arătat primele deficienţe majore, la doar câteva grade minus noaptea!", se mai menţionează în comunicat.