Coaliţia Rogerius a pus tunurile pe viceprimarul Mircea Mălan și l-a somat pe edil, printr-o scrisoare deschisă, să îşi ceară scuze de la asociaţiile de proprietari pe care le-ar fi calomniat.

Mălan a anunţat în urmă cu trei săptămâni lansarea unui program pilot prin care municipalitatea va pune la dispoziţia asociaţiilor, cu titlu gratuit, un soft care va asigura accesul membrilor la toate informaţiile privind modul în care sunt acestea administrate. Viceprimarul a justificat, printre altele, demersul Primăriei cu intenţia de a elimina furturile din banii orădenilor.

Potrivit scrisorii deschise, Coaliţia Rogerius consideră "binevenit" orice demers care vizează creşterea transparenţei privind modul în care sunt administrate asociaţiile de proprietari, dar precizează că acesta nu trebuie să jignească reprezentanţii acestora.

"Faptul că vreţi să centralizaţi şi această structură asociativă, ce funcţionează însă pe baza unei legi naţionale, şi doriţi să justificaţi achiziţionarea unui soft nu vă îndreptăţeşte să lansaţi proiecte cu acuze nefondate şi generalizatoare, exact aşa cum, nici noi, gruparea civică Coaliţia Rogerius nu considerăm toţi politicienii corupţi, avocaţii ca fiind necinstiţi, iar patronii marilor firme ca fiind delapidatori",  se menţionează în scrisoarea deschisă.

Reprezentanţilor Coaliţiei Rogerius susţin că viceprimarul a jignit asociaţiile de proprietari orădene. "Asociaţiile de proprietari nu sunt partide politice, jignirile pe care vi le aduceţi unul altuia în politica zi-de-zi nu permitem să fie "modelul de colaborare". Acest tip de mesaj acuzator şi calomnios, generalizator şi simplist faţă de cele aproximativ 800 de asociaţii unde activitatea decurge în mod corect, nu vă recomandă pentru a iniţia parteneriate cu societatea civilă", au protestat reprezentanţii asociaţiei.

Scrisoarea deschisă se încheie cu cererea expresă ca Mircea Mălan să îşi ceară scuze de la cei pe care i-ar fi calomniat.

"Sperăm că înţelegeţi, totodată, că această Scrisoare este şi o solicitare a Coaliţiei pentru ca dumneavoastră să adresaţi scuze în mod public faţă de asociaţiile de proprietari pe care le-aţi calomniat de parcă aţi fi citit hotărâri judecătoreşti definitive", scriu reprezentanţii organizaţiei.

Coaliţia Rogerius este un grup civic înfiinţat în anul 2011 de locuitori ai cartierului în urma unei audieri publice privind Piaţa Rogerius în cadrul căreia au apărut divergenţe între intenţiile municipalităţii şi aşteptările orădenilor.

Astăzi ONG-ul constituit după modelul unui club are membri şi simpatizanţi din mai multe cartiere ale oraşului. Coaliţia abordează în dezbaterile publice pe care le organizează probleme globale ale oraşului în încercarea de iniţia un dialog real cu reprezentanţii administraţiei publice locale.