Războiul pe gunoaiele Oradiei continuă. Deja suntem în faza de luptă la baionetă, pentru că primarul Birta duce muncă de lămurire om la om cu şefii asociaţiilor de proprietari. În toată bătălia, un rol important îl are şi Coaliţia Rogerius, obişnuită să cenzureze deciziile Primăriei.

Este imposibil să-i obişnuieşti pe români, chiar şi atunci când sunt unguri, să convieţuiască fără convulsii în condomenii. Iar şefii de asociaţii speculează orice lacună a noilor contracte de salubrizare. S-ar putea ca operatorul să golească pubelele chiar dacă acestea nu sunt pline, pentru a creşte factura. Nu-i mai puţin adevărat că şi locatarii pot arunca gunoiul menajer în pubela cu reciclabile, că e mai ieftin.

Soluţia ar fi să avem mai multă încredere unii în alţii, ceea ce mi se pare irealizabil la un popor care te priveşte din start chiorâş pentru că vrei să-i furi calul, chit că el, poporul, nici măcar nu are cal în dotare.

Locatarii de la blocuri se simt defavorizaţi faţă de cei de la case, unde se poate face o estimare riguroasă a gunoaielor colectate. Şi cei de la case au, însă, destule motive să se simtă discriminaţi. La bloc poţi să laşi iarba să crească mare cât marijuana, căci obligaţia de tundere revine Primăriei. La case, dacă n-ai tuns buruienile din faţa casei, primeşti amendă. Avantaj bloc. La bloc, încălzirea este subvenţionată din bugetul oraşului, adică din banii tuturor, inclusiv ai celor de la case. Avantaj bloc. Reabilitarea termică a blocurilor se face şi prin contribuţia Primăriei, pe când cei de la case o fac doar pe cont propriu. Avantaj bloc.

Nu toţi cei de la case sunt milionari. Sunt mulţi orădeni care stau în case modeste, pe dealuri cu drumuri desfundate, sugrumaţi de impozite foarte mari după găselniţa cu "curţi construcţii". Aşa că poate n-ar strica puţină decenţă din partea celor cărora nimic nu le convine.