Administraţia Bazinului de Ape Crişuri a recepţionat, marţi dimineaţă, o avertizare de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor conform căreia începând din 22 iunie, ora 10.00, până miercuri, 23 iunie, la ora 16.00, pe cursul superior al Crişului Repede, precum şi pe afluenţii acestuia, se instituie cod portocaliu, iar pe cursul Barcăului cod galben.

De asemenea, Dispeceratul ABA Crişuri informează că în prezent în judeţul Bihor s-a înregistrat o singură depăşire a cotei de apărare împotriva inundaţiilor pe Crişul Repede, în zona Vadu Crişului, unde cota de atenţie a fost depăşită cu 17 centimetri.

Avertizările hidrologice au fost trimise şi la ISU şi Prefectură, pentru ca aceste instituţii să ia măsurile de prevenire şi combatere a efectelor posibilelor inundaţii pe Crişul Repede şi pe Barcău.

Amintim că avertizarea "cod galben" semnifică riscul de viituri sau creşteri rapide ale nivelului apei, fără pagube semnificative, dar care necesită vigilenţă sporită. De asemenea, "cod galben" mai înseamnă că apele depăşesc cotele de atenţie.

Avertizarea "cod portocaliu" indică riscul unor viituri importante, care pot avea efecte semnificative asupra vieţii oamenilor şi siguranţei acestora şi a bunurilor. Totodată, "cod portocaliu" presupune depăşirea cotelor de inundaţie ale cursurilor de apă.

Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit marţi, la sediul Prefecturii, pentru a discuta situaţia judeţului. Potrivit unui comunicat de presă remis de instituţia prefectului, "şeful Direcţiei Ape Crişuri a dat asigurări că nu vor fi probleme deosebite pe Crişul Repede sau Barcău, tocmai datorită amenajărilor hidrografice existente, iar şeful ISU Crişana a cerut cooperarea organelor de poliţie şi a autorităţilor locale".