Angajaţii spitalelor din judeţ, membrii ai Federaţiei sindicale Sanitas, vor intra în grevă de avertisment, luni, între 9.00 şi 11.00, iar de vineri în grevă generală pe termen nelimitat, ca urmare a reducerilor salariale cauzate de plafonarea sporurilor.

Federaţia Sanitas a notificat deja conducerile tuturor spitalelor din judeţ despre declanşarea conflictului colectiv de muncă, cerându-le ca, împreună cu liderii sindicali din unitate, să ia măsuri pentru asigurarea unei treimi din activitate.

„Pe perioada protestelor, se vor asigura urgenţele”, a declarat pentru BIHOREANUL liderul Sanitas Bihor, Adriana Vladu, asistent şef în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

Potrivit acesteia, angajaţii a două unităţi sanitare din judeţ au anunţat că nu vor participa la grevă, întrucât şi-au primit salariile integral, cu sporuri la nivel maxim. Este vorba despre Spitalul de Psihiatrie Nucet, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Bihor, şi Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea, cel din urmă finanţat direct de Ministerul Sănătăţii. „Tot în subordinea Ministerului sunt Spitalul de Recuperare din Băile Felix și Direcţia de Sănătate Publică. Însă aici s-au primit sporuri de 11%", a mai spus liderul Sanitas Bihor, arătând că, în alte judeţe, sporurile acordate de Ministerul Sănătăţii au fost între 32% şi 42%. „Nu ştie nimeni de ce s-au dat preferenţial”, susţine Vladu.

Liderul sindical se aşteaptă ca la grevă să participe nu doar infirmierele, brancardierii şi asistenţii medicali ci şi medici, cu toate că, în Bihor, doar 16 medici sunt membri de sindicat. "Vorbim, culmea, de acea Federaţie Sanitas care a luptat pentru salariile medicilor", a mai spus Vladu.

Contactate de BIHOREANUL, Maria Silaghi, managerul Spitalului Municipal Gavril Curteanu, şi Lucia Daina, directorul medical al Spitalului Județean, au comunicat că au luat la cunoştinţă declanşarea conflictului de muncă şi că au luat măsuri pentru ca activitatea medicală să nu aibă de suferit.