Modificările aduse Legii Pensiilor, care abrogă drepturile câştigate prin lege de personalul operativ al ambulanțelor, inclusiv scăderea vârstei de pensionare, i-au determinat pe salariaţii serviciilor de Ambulanță să declanşeze proteste în toată ţara, inclusiv în Bihor.

Potrivit preşedintelui Organizaţiei Sindicale Ambulanța Bihor, Marius Harapu, ambulanţierii sunt nemulţumiţi de faptul că prin noua Lege a pensiilor li se şterg drepturile câştigate, deja, în 2021, prin Legea 5/2021, privind statutul personalului profesionist operativ de intervenţie. 

"Acea lege a fost blocată, de ani, şi ar fi trebuit să intre în aplicare în ianuarie 2024. Acum, pur şi simplu se abrogă articolele care reglementează grupele de muncă. Un ambulanţier nu are sărbători, lucrează în ture, zi, noapte, în condiţii grele. Era foarte important ca personalul operativ să beneficieze măcar de dreptul de a ieşi la pensie mai devreme, în loc de 65, la 57 ani. Cum poate un ambulanţier de 65 ani să facă muncă de intervenţie, să transporte un bolnav de 130 kilograme de la etajul 4? Ne-am trezit că au tăiat tot", a declarat Marius Harapu, marți, pentru BIHOREANUL

Ca atare, începând de marţi,  zilnic, între 10 și 12, o parte a angajaţilor opresc ctivitatea şi ies în curtea instituţiei.

"Activitatea Serviciului nu este afectată, pentru că la protest participă oamenii din tura liberă, cei care nu sunt în misiune. Acţiunea va continua şi în următoarele zile, este pe termen nelimitat până când Guvernul va înţelege să ne lase legea în pace", zice liderul sindical de la SAJ Bihor.

Protestele continuă şi în Capitală, a explicat tot Harapu, care urmează să plece la București, unde se va alătura celor cinci colegi care deja au intrat în greva foamei împreună cu preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa" din România, orădeanul Gheorghe Chiş, solicitând menţinerea prevederilor din Statutul personalului profesionist operativ de intervenţie.