Jaf de 5 miliarde euro
În prezenţa vicepremierului Liviu Dragnea şi în faţa autorităţilor administrative şi de specialitate, din mai judeţe din precum Bistriţa Năsăud, Alba, Satu Mare, Cluj, Sibiu şi, fireşte, Bihor, ministrul Pădurilor, Lucia Varga, a prezentat sâmbătă la Oradea proiectul unui nou Cod Silvic, inspirat din reglementările similare ale statelor europene care au reuşit încă de mai multe decenii să stopeze sau să reducă drastic furtul de lemne.
Potrivit ministrului, noul Cod Silvic urmăreşte atât limitarea acestui fenomen de proporţii naţionale, care doar conform actelor s-a soldat în ultimii 13 ani cu furtul de material lemnos în valoare de peste 5 miliarde de euro, cât şi o mai bună şi corectă gestionare a pădurilor, în aşa fel încât calitatea acestora să asigure prevenirea unor fenomene naturale cum sunt inundaţiile, alunecările de teren şi incendiile, precum şi o calitate mai mare a aerului şi apelor.
"Motivul pentru care am iniţiat modificarea Codului Silvic este că în conformitate cu legile de acum hoţii de lemne, adesea în complicitate cu proprietarii şi administratorii de păduri, cu pădurarii şi inspectorii silvici, dar şi cu angajaţi ai altor instituţii ale statului (n.r. - poliţiştii şi procurorii), pur şi simplu nu pot fi pedepsiţi", a arătat ministrul Pădurilor, Lucia Varga. "Dacă un pădurar sau un inspector silvic sunt prinşi şi dovediţi că au fost parte la furtul de lemne riscă cel mult tăierea a 30% din salariu sau o analiză în comisiile de disciplină în urma căreia nu păţesc nimic", a mai spus Varga.
Modificări dure
Potrivit ministrului, noul Cod Silvic nu va mai permite vânzarea de lemne "pe picior", din pădure sau de la marginea drumului, ci doar din rampe şi depozite anume amenajate şi autorizate. "Este o măsură radicală, după model european, care micşorează furtul de lemne cu cel puţin 50-60 la sută", a spus ministrul, precizând că această noutate ar urma să fie aplicată de anul viitor, deoarece între timp vor trebui construite rampele şi depozitele care vor avea regim fiscal.
De asemenea, a mai spus Lucia Varga, noul Cod Silvic va interzice cu desăvârşire transportul lemnelor pe timpul nopţii, va reduce valabilitatea avizelor de însoţire a mărfii de la 72 de ore, cât e în prezent, în funcţie de distanţa la care trebuie transportate lemnele, iar mijloacele de transport în legătură cu care se va dovedi că au fost folosite la furtul de lemne ar putea fi confiscate.
O altă prevedere extremă a viitorului Cod Silvic se referă la situaţia în care pădurile sunt în litigiu, iar cei care se judecă, nefiind siguri că vor câştiga procesele, pur şi simplu le taie înainte de a primi vreo sentinţă judecătorească, aşa încât în asemenea cazuri va fi interzisă orice tăiere, iar exploatarea va fi preluată de un custode anume numit care să administreze pădurea până la soluţionarea definitivă a proceselor.
Încurajarea pazei şi limite pentru samsari
Pentru că suprafeţe mari de pădure aflate în proprietate privată sunt în prezent nepăzite, adesea din cauză că proprietarii nu au bani pentru plata acestui serviciu, noul Cod Silvic va prevedea posibilitatea ca administrarea lor să fie preluată de stat, care va preda în schimb proprietarilor câte 2 metri cubi de lemne pentru fiecare hectar.
De asemenea, proprietarii care nu vor încheia contracte de administrare a pădurilor ar putea fi executaţi silit, iar pădurile să intre în proprietatea statului, care va avea drept de preemţiune la cumpărarea lor.
Pentru că în prezent există firme care exploatează sălbatic pădurile, iar o companie din Austria are chiar monopol în domeniu, în timp ce micii proprietari de păduri nu pot să-şi taie nici măcar lemne de foc şi micile fabrici de prelucrare a lemnului dau faliment pentru că majoritatea exportului făcut de "mogulii" pădurilor exportă buşteni şi cherestea, noul Cod Silvic va avea în vedere şi limitarea drepturilor de exploatare a marilor firme, precum şi descurajarea exportului de lemn neprelucrat.
Compensaţii şi împăduriri
Pentru prima oară, noul Cod Silvic prevede şi acordarea dintr-un fond special a unor compensaţii băneşti pentru persoanele care deţin păduri în ariile parcurilor şi rezervaţiilor naturale, care în prezent sunt în absurda situaţie că nici nu au dreptul să exploateze propriile păduri, nici nu primesc compensaţii în schimb, şi mai sunt obligaţi şi să plătească paza lor.
Viitorul Cod Silvic prevede, totodată, şi programe de împăduriri masive, dar şi de creare a unor perdele verzi, în special în zonele din ţară unde suprafeţele ocupate de păduri sunt mult sub media naţională, precum şi de-a lungul căilor de comunicaţii, ceea ce va uşura în timpul iernii şi deszăpezirea drumurilor, deoarece vor fi prevenite troienirile de zăpadă.
S-a furat cu ordine de ministru
Cu ocazia dezbaterilor din sala mare a Consiliului Judeţean, cei prezenţi, mai ales prefecţii şi primarii (nu şi pădurarii şi inspectorii silvici), au dat numeroase exemple privind modul în care se fură lemne, cel mai adesea cu complicitatea poliţiştilor şi procurorilor, care îi acoperă pe pădurari.
Chiar şi ministrul Pădurilor, Lucia Varga, a vorbit despre "ordine de ministru date tocmai pentru a permite şi uşura furtul de lemne", dând şi exemple de acte normative în acest sens. De pildă, a spus Varga, au fost anulate reglementări mai vechi ce suspendau pe 6 luni în mod automat activitatea pădurarilor cercetaţi pentru furt de lemne, dar şi cele care instituiau obligativitatea ca aşa-numitele "ciocane" cu care se marchează arborii ce pot fi doborâţi să aibă acelaşi regim strict precum armele, astfel încât "pădurarii umblă acum cu ciocanele după ei toată ziua".
"Voinţă politică pentru noul Cod Silvic există, provocarea cea mare va fi în aplicarea lui", a concluzionat ministrul Lucia Varga, precizând că proiectul va fi trimis după Paşti în Parlament, urmând ca votul pentru adoptarea lui să fie programat la sfârşitul actualei sesiuni a legislativului sau la începutul celei viitoare, în toamnă.