Cât din materia primă din Europa provine din surse reciclabile? Cele mai recente informaţii publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că doar 11,7% este rata de utilizare circulară a materialelor în Uniunea Europeană, adică ponderea materialelor reciclate şi reintroduse în economie în utilizarea globală a materialelor.

Economia circulară este importantă pentru că economiseşte extracţia materiilor prime primare, iar noile date arată că aproape 12% din resursele materiale folosite în blocul comunitar au provenit din materiale reciclate.

Potrivit Eurostat, în anul 2021, cea mai ridicată rată de utilizare circulară a materialelor a fost în Ţările de Jos (34%), Belgia (21%) şi Franţa (20%), iar cea mai scăzută în România (1%), Finlanda şi Irlanda (ambele cu 2%).

Comparativ cu anul 2020, rata de utilizare circulară a materialelor a scăzut cu 0,1%. Primul an în care s-a calculat acest indicator a fost 2004, când în UE nivelul era de 8,3%. De-atunci, tendinţa a fost de creştere.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!