De prea multe este vinovat Guvernul USL (începând de la punerea în fruntea sa a unui premier plagiator şi menţinerea unor legi anticetăţeneşti şi antinaţionale până la întârzierea cu care au intervenit instituţiile statului după accidentul de luna trecută din Apuseni). Totuşi, cei care acuză USL că poartă răspunderea corupţilor scăpaţi în urma aplicării noului Cod Penal şi Noului Cod de procedură penală întrec orice limită a abjecţiei politice.

Nu sunt jurist, nu am veleităţi în acest domeniu, dar am avut onestitatea de a citi articolele de lege despre care cavalerii luptei anticorupţie urlă din toţi rărunchii că ar fi dedicate unor personaje condamnate, judecate sau doar cercetate pentru tot felul de fapte de corupţie. Nici juriştii cu care m-am consultat, nici celebrul Cristi Danileţ, pe blogul său de specialist, nu au găsit vreun paragraf, cât de mic, care să împiedice procurorii să-şi facă treaba nestingheriţi. Inclusiv interceptările şi ascultările (devenite în ultimii ani metodele favorite, uneori chiar singurele metode de investigare ale procurorilor) pot fi făcute mai departe fără oprelişti. La fel, nu există temeiuri care să justifice temerea că presa va putea influenţa judecarea dosarelor de corupţie ori că, din contră, nu va mai avea dreptul la libera exprimare.

A fost grotescă, aproape porcină, vehemenţa cu care activiştii gen Mişcarea Populară învinuiau de "lacunele" din noile legi taman USL, prefăcându-se a uita că noile Coduri au fost adoptate acum cinci ani, de către Guvernul Boc, şi încă prin asumarea răspunderii (deci fără dezbateri parlamentare), că au fost promulgate de preşedintele Traian Băsescu fără nicio obiecţie, că au fost lăudate de toate ONG-urile care trăiesc, şi încă pe picior de lux, din "monitorizarea" şi "analizarea" corupţiei şi a funcţionării justiţiei în general. Ce poate fi mai indecent, azi, decât să acuzi actuala majoritate guvernamentală pentru ceea ce a făcut, ieri, fosta putere portocalie?

Culmea e că, zic juriştii, noile Coduri sunt foarte bune, marcând clar despărţirea de justiţia socialistă (vechile Coduri erau din 1969) şi sincronizarea legislaţiei penale autohtone cu teoria şi practica din democraţiile civilizate. Dar cui să explici asta? Unei Elena Udrea, care critică activitatea fostului ei coleg de Guvern, Cătălin Predoiu, doar pentru că acesta îndrăzneşte să-l secondeze pe Vasile Blaga la conducerea PDL-ului, în loc să se înroleze în oastea lui Băsescu?

Dacă asemenea apărători ai "statului de drept" i-ar fi la cârmă, justiţia din România n-ar mai avea nevoie nici de avocaţi, nici de judecători. Ba chiar nici de procurori, ci numai de călăi!