Fostul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, s-a întors săptămâna trecută la locul de muncă. Dar nu ca să-şi reia activitatea, ci ca să dea cu subsemnatul.
Suspendat din magistratură, inculpat într-un proces de corupţie şi arestat la domiciliu, Popa a fost chemat să explice inspectorilor judiciari ai Consiliului Superior al Magistraturii cum a "dosit" în seiful său mai multe dosare, plângeri penale şi chiar documente cu informaţii secrete de stat!
Dintr-o anchetă în alta
Problemele se ţin scai de fostul prim-procuror al judeţului. Vasile Popa este judecat la Curtea de Apel Oradea într-un dosar întocmit de procurorii DNA pentru luare de mită, abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri, favorizarea infractorului şi instigare la prelevarea de organe care au pus în pericol o anchetă penală.
Concret, lui Popa i se impută că i-a şantajat pe finii şefului Poliţiei Bihor, Liviu Popa, care îi datorau bani, trimiţându-le pe cap controale, că a distrus mai multe rechizitorii în cauze în care avea interese şi, cel mai grav, că a primit bani şi servicii de peste 50.000 euro de la afaceristul Dorinel Edu, anchetat pentru evaziune fiscală, care spera să-şi cumpere astfel protecţia.
Trimis în faţa judecătorilor pe 17 decembrie 2014, rechizitoriul anunţa, însă, şi declanşarea unei noi anchete împotriva lui Popa, de astă dată pentru înşelăciune. Acuzaţia a fost formulată după ce DNA descoperise că în toamna anului 2012, după concursul organizat la Bucureşti pentru şefia Parchetului Bihor, Popa a decontat la casieria instituţiei contravaloarea biletelor de avion şi cazarea la hotel primite deja ca şpagă de la Edu, încasând astfel, încă o data, contravaloarea acestora.
Surpriza din seif
Arestat pe 10 octombrie 2014 şi apoi plasat în arest la domiciliu pe 22 ianuarie a.c., până în urmă cu două săptămâni Popa a "circulat" între instanţă şi sediul DNA Oradea, unde se fac cercetările în noul dosar. Iar luna trecută a fost anunţat că trebuie să răspundă la o nouă învinuire, pentru o posibilă abatere disciplinară investigată de inspectorii judiciari din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii.
Motivul? Popa e suspectat că ar fi ascuns în seiful din biroul său mai multe documente. Descoperirea a fost făcută după arestarea sa, când prim-procuroarea adjunctă Claudia Morar - care a preluat temporar atribuţiile de conducere a Parchetului - a făcut un inventar în biroul fostului şef. Aşa s-au găsit acte conţinând informaţii clasificate, care ar fi trebuit păstrate în condiţii speciale, mai multe lucrări penale, între care un dosar nesoluţionat din 2012, cereri, plângeri făcute de persoane implicate în anchetele altor procurori şi care, potrivit procedurilor, trebuiau predate acestora.
Printre acestea din urmă se numără, potrivit surselor BIHOREANULUI, şi o solicitare din 6 iunie 2014, făcută de părinţii lui Mihai Dumbrovan, interlopul ucis cu 13 lovituri de cuţit de tânărul Raul Zetocha, dar care, la 5 luni de la înregistrare, încă nu ajunsese la procurorul de caz, spre a fi soluţionată. Iar asta pentru că, din motive necunoscute până azi, a fost "reţinută" de şeful Parchetului.
Din nou în cercetări
Procesul-verbal încheiat după inventarierea actelor găsite în biroul lui Popa a fost înaintat şefului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Aurel Mascaş, care a decis să sesizeze Inspecţia Judiciară. "Am transmis inspectorilor judiciari toate documente, ca să se pronunţe dacă s-a comis sau nu o abatere disciplinară", a declarat Mascaş BIHOREANULUI.
Anunţat despre noile acuzaţii în urmă cu două săptămâni, Vasile Popa a obţinut permisiunea de a părăsi arestul domiciliar, iar săptămâna trecută s-a prezentat la sediul Parchetului Curţii, pentru a da lămuriri. "Inspectorii CSM au făcut unele verificări la Oradea şi s-au întâlnit şi cu domnul Popa. Deocamdată se face o cercetare prealabilă. În funcţie de constatări, se va stabili dacă se impune declanşarea unei acţiuni disciplinare", a spus Mascaş.
Ce fel de documente s-au găsit în biroul lui Vasile Popa, pe cine privesc acestea, care este dosarul pe care magistratul l-a ţinut la sertar timp de trei ani şi ce explicaţii a oferit acesta pentru faptul că le-a "sechestrat" în seif, procurorul general a refuzat să spună. "Aceste informaţii vor fi făcute publice după ce inspectorii judiciari vor termina raportul", a declarat şeful Parchetului Curţii de Apel.
Oricum, dacă cercetarea va dezvălui că fostul prim-procuror ascundea acte pentru a favoriza infractori, acesta riscă nu doar să fie exclus din magistratură, ci şi să se aleagă cu un nou dosar penal...