După ce BIHOREANUL a scris că majoritatea farmaciilor din Oradea au refuzat oferta municipalităţii de a prelua măşti la preţ redus, pe care să le vândă cu maximum 3 lei, din simplul motiv că încă mai aveau pe stoc mai scumpe, de 5 lei, Colegiul Judeţean al Farmaciştilor din Bihor a reacționat.

Preşedintele organizaţiei, Sebastian Nemeth, a ţinut să transmită ziarului precizări în care arată, în esenţă, că farmaciştii - mulţi angajaţi ai unor lanţuri mari - nu au în atribuţii să stabilească politica de preţuri, decizia fiind independentă de ei, iar acordul cu Primăria Oradea nu era o obligaţie.

"În oraşul Oradea sunt 125 de farmacii care aparţin atât farmaciştilor independenţi cât şi lanţurilor naţionale (în cele din urmă politicile comerciale sunt naţionale şi nu locale). Protocolul agreat cu Primaria Oradea are grad de recomandare şi nu de obligativitate asupra preţului, niciuna dintre instituţii neavând dreptul de a influenţa direct politica comercială a farmaciei. Preţul final al măştilor simple depinde de preţul de intrare în gestiune, alegerea furnizorului fiind lăsată la latitudinea fiecărei unităţi farmaceutice", se arată în document. 

Precizările acestuia nu neagă veridicitata celor relatate de BIHOREANUL, dar subliniază că preţurile diferă din motive "justificate". Potrivit lui Nemeth, "în majoritatea farmaciilor orădene, fie ele independente sau de lanţ naţional, preţul măştilor simple variază între 2,5 şi 3,9 lei (unele farmacii având şi campanii de acordare gratuită a unei măşti)".

"Desigur, admit că există şi excepţii, dar acestea sunt justificate. Închei prin a readuce aminte opiniei publice faptul că pe toată perioada pandemiei, deşi mai mereu uitaţi în a fi menţionaţi, şi farmaciştii se află în linia întâi şi veghează la sănătatea populaţiei, prin urmare consider că şi ei merită respectul cuvenit", a mai transmis preşedintele Colegiului Farmaciştilor Bihor.