Secretarul Colegiului Medicilor, dr. Ovidiu Burtă, a fost trimis, luni, de către profesorul universitar Gheorghe Bumbu şi conferenţiarii Ovidiu Cacuci şi Gabriel Bako să prezinte jurnaliştilor orădeni concluziile anchetei medicale pe care au efectuat-o în cazul Patriciei Aktaa, fetiţa moartă anul trecut, în luna mai, după o banală toxiinfecţie alimentară cu Salmonella.

Expertize neutre

Dr. Ovidiu Burtă a explicat că decizia Colegiului Medicilor luată în acest caz pe data de 17 mai 2011 de către completul format din Bumbu, Cacuci şi Bako a fost întemeiată pe foile de observaţii de la Spitalul Municipal şi de la cel de Infecţioase, unde fusese internată Patricia Aktaa, pe declaraţiile doctoriţelor incriminate şi pe buletine de analiză făcute la Cluj şi Timişoara.

În urma studierii acestor documente, comisia a reţinut că Patricia Aktaa a fost internată pe 22 mai 2010 la ora 6.30 la Spitalul Municipal, cu diagnosticul gastroenterită acută şi toxiinfecţie alimentară, iar în jurul orei 9.40, la cererea tatălui, a fost transferată la Spitalul de Infecţioase, împreună cu alte rude care s-au intoxicat din cauza unor prăjituri infestate cu Salmonella, preparate în casă.

Tratament corect

Conform rezultatelor anchetei Colegiului, după recoltarea a două probe de coprocultură, s-a trecut la tratamentul cu Ampicilină, care are "cea mai probabilitate de eficienţă" pentru Salmonella, Patriciei fiindu-i găsită, însă, şi Pseudomonas.

"Medicaţia administrată a fost perfect aleasă ca doză şi mod de administrare", se arată în raportul Colegiului Medicilor, care a subliniat că tratamentul a dat rezultate la toţi bolnavii din familia Patriciei, mai puţin la aceasta şi la încă o persoană.

Băgată în comă de bunică

Concluziile comisiei de anchetă mai arată că Patricia şi rudele ei "nu au respectat dieta recomandată de personalul medical", deoarece după internare s-au hrănit cu mâncare adusă de acasă de către bunica fetiţei, aceeaşi care făcuse şi prăjiturile cu Salmonella, ceea ce a condus a doua zi la agravarea stării sale de sănătate. "În această situaţie este contactat telefonic medicul de gardă ATI din Spitalul Municipal şi cu acordul acestuia se face transferul în acest spital, unde pacienta este internată în 24 mai, ora 01.55", cu diagnosticul "comă profundă, şoc endotoxinemic şi toxiinfecţie alimentară".

Raportul mai reţine că "în ciuda tratamentului complex, evoluţia a fost rapid agravantă", fiind afectate grav mai multe aparate şi sisteme: respirator, cardiovascular, neurologic, renal şi sanguin, astfel încât coma s-a aprofundat şi mai mult, Patricia intrând în stop cardiorespirator şi, în ciuda eforturilor de resuscitare, decedând după nici trei ore.

A murit de slabă ce era

În concluzie, comisia Colegiului Medicilor Bihor formată din profesorul Gheorghe Bumbu şi conferenţiarii Ovidiu Cacuci şi Gabriel Bako a reţinut că Patricia a murit din cauza vârstei mici (5 ani) şi a "imunităţii insuficient dezvoltate", din cauza "slăbirii suplimentare a imunităţii" (dat fiind că înainte cu o lună i se administrase cortizon pentru tratarea unei infecţii respiratorii), a prezenţei a doi germeni (Salmonella şi Pseudomonas) şi a "administrării de alimente contaminate cu Salmonella" după internare.

Ca atare, comisia a hotărât că în sarcina doctoriţelor Georgeta Călinescu şi Lenard Ildiko, de la fostul Spital de Infecţioase, "nu se reţin elemente de culpă medicală".

Familia contestă

Prezenţi la conferinţa de presă la care secretarul Colegiului Medicilor a prezentat concluziilor şefilor săi, părinţii Patriciei Aktaa au declarat că vor contesta raportul comisiei, deoarece acesta a fost întocmit fără ca ei să fie audiaţi şi, mai grav, după ce membrii comisiei de anchetă au ignorat total mai multe detalii reclamate.

"Nu este deloc adevărat că după internare Patricia a fost vizitată de bunică sau că ar fi mâncat preparate aduse de acasă", a acuzat Delia Scorţe, mama fetiţei. De asemenea, femeia este nemulţumită şi de faptul că, în frunte cu reputatul profesor Bumbu, membrii comisiei au trecut sub tăcere întârzierea cu care, după ce Patricia a intrat în comă, doctoriţele de la Infecţioase au decis transferarea ei la Municipal. "A stat aproape 4 ore în comă până s-a decis transferul. La Municipal, doctorii ne-au spus că dacă o aduceau măcar cu o oră mai devreme, îi puteau salva viaţa", a mai spus Delia Scorţe.

În fine, femeia este indignată că, deşi membrii echipajului Ambulanţei care a transportat-o pe Patricia de la Infecţioase la Municipal sunt martori că fetiţei nu i-au fost administrate perfuzii şi nici oxigen, pe foile de observaţii ajunse la comisie cele două doctoriţe atestă contrariul. De altfel, însuşi secretarul Colegiului, dr. Burtă, a recunoscut că nu se poate demonstra că foile de observaţie nu au fost completate ulterior transferului sau decesului pacientei.