Referendumul privind unificarea localităţilor Oradea şi Sînmartin a căzut, viaţa merge înainte! "S-a epuizat un ciclu. Că e bine, că nu este bine, că referendumul nu a fost validat, judecă fiecare cum vrea. S-a pus punct şi acum trebuie pornit de la capăt", a declarat marţi, în cadrul Colegiului Prefectural ţinut la Sînmartin, primarul comunei Lucian Popuş.

La şedinţa prezidată de prefectul Cladiu Pop au luat parte, printre alţii, subprefectul Iulius Delorean, şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, chestorul Liviu Popa, directori ai instituţiilor deconcentrate, primari din Zona Metropolitană Oradea şi reprezentanţi ai comunităţii locale.

Satisfacţia eşecului

Cu ocazia întâlnirii, reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a cerut celor prezenţi să apeleze la subordonaţii săi aduşi la şedinţă în Sînmartin pentru a rezolva problemele cu care se confruntă comunitatea locală. "Problemele mele au fost rezolvate duminica trecută de populaţia municipiului Oradea", a spus ironic, directorul SCT Felix, Florian Serac (foto), în hohotele de râs ale asistenţei, formată majoritar din pesedişti.

Prezent la şedinţă, Jean Podilă, patronul hotelului şi aquapark-ului President, a fost de altă părere. Susţinător declarat al unificării celor două localităţi, Podilă a avut un scurt schimb de replici cu Serac. "Dacă "mergea" referendumul se desfiinţa staţiunea, la fel ca primăria!", a spus directorul STC. "Cum să se desfiinţeze? Mă laşi!?", a exclamat patronul President, spre deliciul celor din sală.

Oricum, reprezentanţii locuitorilor din Sînmartin s-au resemnat deja cu faptul că orădenii nu i-au dorit ca orăşeni şi îşi fac propriile planuri de dezvoltare. Podilă i-a cerut primarului Popuş să iniţieze proiecte europene pentru dezvoltarea staţiunii. "Pentru staţiunile balneo-climaterice sunt alocate fonduri în mod expres în perioada de finanţare 2014-2020, dar cele mai mari sume sunt date pentru primării. Dacă nu s-a putut cu Oradea, să rezolvăm noi", a spus întreprinzătorul.

Parcul aventura poate fi făcut...

Opinia patronului President este împărtăşită şi de primarul Popuş, care a spus că le-a cerut deja colegilor săi să pregătească proiectele pentru viitoarea perioadă de finanţare. Până atunci, edilul vrea să vadă rezolvate măcar câteva din proiectele propuse în campanie. "Noi avem 335 hectare de pădure locală, iar cea din Băile Felix are cam 130 de hectare. Care ar fi modalitatea ca turiştii să o poată folosi ca parc de agrement?", a întrebat Popuş. Primarul a spus că administraţia locală a mai încercat să preia pădurea contra-cost sau printr-un schimb de teren, dar acest lucru nu a fost realizabil din cauza sumelor prea mari cerute în schimb şi a piedicilor birocratice.

Reprezentantul Direcţiei Silvice Bihor, Teodor Suciu, i-a răspuns primarului de Sînmartin că Primăria nu mai este obligată să cumpere pădurea pentru a o putea gestiona. "Noul Cod Silvic reglementează existenţa pădurilor-parc. Practic, aceasta rămâne proprietatea statului, dar poate fi amenajată ca un parc, cu condiţia să nu se facă tăieri de arbori", a spus Suciu.

Prefectul le-a cerut celor două părţi să cadă de acord în cel mult o săptămână cu privire la formalităţile care trebuiesc făcute pentru amenajarea parcului de aventură din pădurea Felix. Claudiu Pop le-a promis chiar sprijinul său personal. "Mă sunaţi luni, îmi spuneţi unde trebuie intervenit, mă urc în avion şi am plecat la Bucureşti", a promis reprezentantul Guvernului.

...lacul, mai rămâne de văzut!

Primarul Lucian Popuş a mai insistat şi cu privire la amenajarea lacului de agrement în valea de lângă aquapark-ul President. Proiect propus în campania pentru referendum, lacul ar trebui să atragă pescari şi iubitori ai sporturilor nautice ca o alternativă plăcută de petrecere a timpului liber. "Până acum s-au investit 10 milioane lei în betonarea lui, ar fi păcat să nu se facă", a spus Popuş.

Directorul ABA Crişuri, Dorel Dume, i-a spus că proiectul acumulării permanente de apă nu a fost abandonat, dar nici nu ştie când se va materializa. "Permanentizarea acumulării de apă a Felixului e prinsă în lista de investiţii. Nu este complet abandonată. Va fi reluată când vor fi fonduri", a spus Dume. O promisiune care nu oblică însă la nimic...