Ce credeţi că au în comun rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, deputatul Lucia Varga, profesorii universitari Sorin şi Mircea Curilă, directorul Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul, Ruben Filimon, primarii de Sîntandrei şi Sînmartin, Ioan Mărcuş şi Lucian Popuş, oamenii de afaceri Octavian Bara, Ioan Deme şi Ioan Mintaş, viceprimarul de Oradea, Huszar Istvan, fostul primar interimar Mihai Groza şi fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Mihai Bar?

Sunt, cu toţii, absolvenţi ai fostului Liceu Industrial pentru Construcţii Maşini (LICM), fostul Liceu Industrial nr. 1, înfiinţat în 1966 şi rebotezat, mai nou, în Colegiul Tehnic "Traian Vuia"!

Mulţi dintre ei n-ar fi aflat niciodată că au urmat acelaşi liceu, dacă nu s-ar fi întâlnit vineri la festivităţile organizate în Sala Florica Ungur cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la înfiinţarea liceului în septembrie 1966.

"Mă bucur că m-aţi invitat la această aniversare. Sincer, nu ştiam că sunt colegă cu domnul rector Bungău, cu domnul Mihai Bar sau domnul director Filimon", a declarat deputatul Lucian Varga. Fost ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Varga a propus înfiinţarea unui grup de lobby pentru interesele colegiului, format din foşti elevi. Cererea a fost primită cu căldură şi se pare că şcoala va avea o asociaţie a foştilor absolvenţi.

"Elevi de care suntem mândrim..."

Sala din Piaţa Ferdinand s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de dascăli şi foşti elevi participanţi la jubileu.

"Este un moment aniversar la care ne-am bucurat că i-am avut printre noi pe foştii profesori ai şcolii, dar şi elevi de care suntem foarte mândri. Pentru orice dascăl este extrem de important să îşi vadă foştii elevi realizaţi. A fost extraordinar că domnul rector Constantin Bungău, preşedintele Senatului Universităţii, Sorin Curilă, domnul Octavian Bara şi mulţi alţii, oameni extrem de ocupaţi, au reuşit să ajungă la această întâlnire", a declarat directorul Omer Ismet.

La evenimentul punctat cu momente artistice susţinute de elevi au liceului au mai luat parte foşti şi actuali dascăli ai şcolii, printre care profesorul Dorel Şaitoş, care a condus liceul nu mai puţin de 25 de ani, dar şi Florian Benţe, Florica Bodor, Sofia Duminică, Gheorghe Naghi, Ioan Miheş, Iuliana Păcurar, Marinela Pârvulescu, Silviu Roiti, Alina Pop, Marcela Urs şi mulţi alţi profesori, ingineri, maiştri şi angajaţi ai colegiului.

Singura şcoală tehnică...

Încălziţi de bucuria revederii, dascălii au depănat amintiri într-o atmosferă destinsă, alături de foştii colegi şi elevi. "Noi am fost pionieri în multe domenii. Îmi amintesc că odată Inspectoratul Şcolar m-a trimis la o şedinţă la care un director din Braşov şi-a prezentat şcoala profesională germană cu dublă finanţare: 200 de lei de la stat şi 200 de lei de la întreprindere. Am spus că este o idee bună. De la noi a pornit apoi ideea asta cu dubla finanţare şi colaborarea cu Eurobusiness", a povestit fostul director Şaitoş.

De altfel, aceasta este şi direcţia în care se îndreaptă astăzi colegiul "Traian Vuia". "Suntem singura şcoală tehnică din Oradea. O instituţie şcolară capabilă să pregătească forţa de muncă necesară oraşului şi întregului judeţ", a spus directorul Omer Ismet.

În prezent, clădirea şcolii din strada Constantin Brâncoveanu 12 A este supusă unui amplu proces de renovare, care va continua în anii viitori şi cu clădirea internatului. În ceea ce priveşte pregătirea elevilor pentru provocările de pe piaţa muncii, pe lângă pregătirea şcolară şi practică, liceul a desfăşurat în ultimii ani mai multe proiecte de tip Comenius şi Leonardo da Vinci.

"În prezent avem aprobarea pentru un proiect Erasmus cu parteneri din Portugalia şi Cipru. Vrem ca elevii noştii să viziteze aceste ţări, să vadă cum se pregătesc tinerii de acolo, să fie cât mai familiarizaţi cu realităţile eupene", a spus directorul Colegiului "Traian Vuia". Colegiu care, iată, la împlinirea a 50 de ani, nu se gândeşte nicidecum să iasă la pensie, ci să iasă în lume prin elevii pe care îi pregăteşte...