Joi seară, la ora 19, colonia de țigani din Vadu Crişului a fost pusă oficial în carantină. Decizia a fost luată la propunerea autorităţilor judeţene, după ce rezultatele testării au indicat un grad mare de infectare a populaţiei rome.

„Măsura a fost propusă de Prefectură şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică Bihor, a fost aprobată de comandantul acţiunii (n.r. – şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat) şi de mininstrul de Interne (n.r. – Marcel Vela)”, a declarat pentru BIHOREANUL prefectul Dumitru Ţiplea, la scurt timp după aplicarea măsurii.

Potrivit prefectului, decizia de plasare în carantină a coloniei de romi din Vadu Crişului a fost propusă de autorităţile judeţene în baza testării comunitare, aplicate în premieră în România, la finele săptămânii trecute.

Grad de infectare de 25%

După un refuz inițial al testării comunitare, sâmbătă, o echipă formată din reprezentanţi ai DSP Bihor şi ai Spitalului Orăşenesc din Aleşd s-a deplasat în colonia din Vadu Crişului, de unde au reușit să preleveze probe biologice de la 124 locuitori din totalul celor 476, ulterior acestea fiind analizate în laboratoarele Spitalului Municipal şi Spitalului Judeţean din Oradea.

„După inventarierea și analiza probelor s-a ajuns la concluzia că, fiind un număr considerabil de pozitivi în comunitate, ar trebui efectiv să trecem la carantinarea acestei comunități. Au fost făcute 9 teste tip pooling, pe 9 eşantioane de localnici, şi 10 teste individuale. În ce priveşte testele pooling, în 6 rezultatele au indicat prezenţa infectării cu coronavirus, la fel şi în 5 teste individuale. Acest lucru înseamnă că avem în mod cert cel puţin 11 persoane Covid pozitive în colonie, din punct de vedere strict matematic, dar estimarea noastră este că gradul de infectare este de circa 25%”, a spus prefectul Dumitru Ţiplea.

Pe de altă parte, în Spitalul Municipal din Oradea sunt internaţi alţi 4 locuitori ai coloniei din Vadu Crişului, depistaţi anterior Covid pozitiv, adică înaintea începerii testării comunitare.

Testarea comunitară continuă

Potrivit prefectului, instituirea în mod oficial a carantinei pentru întreaga colonie (care de joia trecută era oricum păzită de poliţişti şi jandarmi) a putut fi decisă întrucât, în baza normelor legale, acest lucru este permis atunci când într-o comunitate există o rată de infectare de 3 la mie.

Prefectul Dumitru Ţiplea a precizat că testarea comunitară va continua, pentru a se preveni răspândirea pandemiei şi a se depista cât mai repede purtătorii de coronavirus şi a le asigura tratament.

”Dacă vor fi persoane simptomatice, vor fi extrase și internate”

Într-o declarație de presă dată publicității joi seară de Prefectura Bihor, prefectul Dumitru Țiplea explică ce efecte va avea carantinarea comunității de romi din Vadu Crișului.

„După hotărârea Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență s-a întocmit planul de acțiune, iar începând de astăzi, acea colonie de romi care totalizează 470 de persoane este carantinată și va intra în monitorizarea Direcției de Sănătate Publică prin Spitalul Orășenesc Aleșd”, a spus Țiplea.

Ce presupune carantina unei comunități? „În primul rând intrările și ieșirile din comunitate sunt păzite strict de către poliție și jandarmerie, nu se iese nu se intră; se monitorizează din punct de vedere al sănătății continuu starea întregii comunități și se asigură alimentarea cu energie electrică, apă, evacuarea deșeurilor; la un număr de zile, 7-10 zile, cât va dispune și va considera DSP, un număr de persoane vor fi testate pentru a se vedea în ce stadiu este acea comunitate. Dacă vor fi persoane simptomatice vor fi extrase și internate în Spitalul Municipal”, a explicat prefectul de Bihor.

Hrană gratis, servicii asigurate

Potrivit unei hotărâri adoptate joi de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bihor şi uneia a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă din Vadu Crişului, potenţialele focare de infecţie din colonia de romi vor fi dezinfectate de către o firmă de profil, autorizată, sub îndrumarea DSP Bihor, iar locuitorii vor beneficia de toate utilităţile și vor primi saci menajeri pentru deşeuri (care vor fi neutralizate tot de către o firmă specializată).

De asemenea, localnicii vor primi hrană, dacă nu au „mijloace de subzistenţă”, ceea ce este cazul majorității. În zona de carantină vor avea acces doar angajaţii DSP, Poliţiei, Jandarmeriei, ISU, ai instituţiilor deconcentrate, serviciilor publice şi instituţiilor judiciare.

Vezi mai jos declarația integrală a prefectului Dumitru Țiplea!