Bihoreanul Alexandru Popa, comandor în rezervă şi fost pilot de elicopter în flotila prezidenţială comunistă, şi-a lansat marţi seară, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" volumul "Ultimul zbor cu soţii Ceauşescu". La eveniment a participat un public restrâns dar avizat, prieteni şi apropiaţi ai autorului acum stabilit la Bucureşti.

"Uitaţi-vă bine la acest om, pentru că este o arhivă vie, a fost martor ocular la execuţia Ceauşeştilor. A văzut cu ochii lui cum au fost puşi la zid şi, fără nici un ordin, împuşcaţi din şold cu pistolul mitralieră pus pe foc automat", a spus poetul Paşcu Balaci, în scurta sa prezentare.

Preşedintele Cenaclului literar al Baroului Bihor a catalogat cartea comandorului Popa drept un best-seller, având în vedere tirajul de 3.500 exemplare în care a fost tipărită, dar a precizat că succesul volumului nu se datorează nici pe departe scriiturii.

"Cartea e interesantă pentru că nu e scrisă de un scriitor. Şi e bine că este aşa! Un scriitor se mai ascunde după scris, după o înfloritură literară, după o metaforă şi aşa te minte într-un fel. Or, această carte te impresionează tocmai prin sinceritate şi stilul direct", a spus Balaci.

Volumul comandorului Alexandru Popa, născut în Lazuri de Beiuş, prezintă viaţa celui care avea să fie unul dintre piloţii de elicopter al cuplului Ceuşescu, de la plecarea din satul natal în septembrie 1968 până la ultimul zbor şi trecerea în rezervă din noiembrie 2008, când ocupa funcţia de comandant al Unităţii Speciale de Aviaţie a Ministerului de Interne.

Punctul culminant al cărţii îl constituie însă, după cum era de aşteptat evenimentele din decembrie 1989 şi execuţia cuplului Nicoale şi Elena Ceauşescu din curtea unei unităţi militare din Târgovişte, episod dramatic la care autorul a fost martor ocular.

"Am văzut cum subofiţerii care îi încadrau i-au pus cu spatele la zid, s-au retras la 3-5 metri şi au început să tragă în ei, fără niciun ordin, cu pistolul mitralieră pus pe foc automat", relatează comandorul în cartea sa.

Rememorând în faţa asistenţei execuţia cuplului Ceauşescu şi atitudinea acestuia în faţa morţii, aviatorul nu şi-a putut abţine, prin comparaţie, o replică acidă la adresa actualei clase politice.

"Când au fost prinşi, Emil Bobu (fost ministru de Interne şi vicepremier, mâna dreaptă a lui Ceauşescu - n.r) şi ceilalţi (demnitari comunişti - n.r) arătau ca nişte cerşetori. Soţii Ceauşescu au dat însă dovadă de umanitate, de respect reciproc şi de dragoste unul faţă de altul, chestiune pe care a observat-o până şi Gelu Voican Voiculescu. Apoi, a fost modul în care s-au comportat... Sunt curios câţi dintre politicienii de astăzi, ştiind că au fost condamnaţi la moarte, ar fi avut tăria să strige lozinci patriotice despre România", a spus Popa.

Cartea comandorului Alexandru Popa a văzut lumina tiparului la Editura Primus în cursul anului trecut şi a fost lansată până acum în mai multe oraşe din judeţele învecinate Capitalei. În Bihor, aceasta a fost prezentată pentru prima oară în cadrul cenaclului literar al baroului. Volumul poate fi cumpărat din librăriile orădene, precum şi din librării din Ştei şi Beiuş.