Un articol publicat în limba maghiară de Jurnal Salontan, controlat de reprezentanţii UDMR, prin care populaţia maghiară din acest oraş era îndemnată să nu-şi pericliteze identitatea naţională dându-şi copiii la şcoli cu predare în limba română, să nu se împrietenească şi să nu se căsătorească cu români, i-a prilejuit senatorului liberal Valeriu Boeriu un "număr" umoristic intens gustat de reporterii care au participat, joi, la conferinţa de presă susţinută de acesta la sediul PNL Bihor.

Curajoşii anonimi

"Este regretabil că Jurnalul Salontan a putut publica un aşa articol, nesemnat, de un curaj care îmi aminteşte despre copiii care sunau la uşa profesoarei şi apoi fugeau", i-a ironizat Boeriu pe cei care au decis apariţia materialului cu mesaj şovin.

"Niciun prieten maghiar din Salonta nu mi-a spus că a citit Jurnal Salontan şi că trebuie să se despartă de mine", a mai spus senatorul liberal, adăugând că autorul articolului a dat dovadă de o "gândire primitivă", pentru că în afară de şcoală "mai sunt şi alte locuri periculoase în care identitatea maghiară poate fi pierdută", precum spitalele şi chiar crâşmele.

Ambulanţe verzi, ambulanţe albastre

Boeriu a afirmat că "din greşeală de proiectare", spitalele au saloane mixte, unde stau împreună nu femei şi bărbaţi, ci români şi unguri, iar autorul articolului a ignorat acest detaliu, astfel că bolnavii maghiari riscă să stea laolaltă cu cei români.

O soluţie, a sugerat senatorul, la fel de ironic, ar fi segregarea pe saloane, "dar nici aşa nu ar fi bine, căci românii şi ungurii s-ar putea întâlni pe coridor", astfel încât mai există o variantă, şi anume ca românii să fie internaţi în spital în prima jumătate a lunii şi ungurii în a doua jumătate, sau invers, ca să nu se mai întâlnească.

Pentru urgenţe, ar exista ambulanţe verzi, care să ducă pacienţii la Bekescsaba, şi ambulanţe albastre, care să-i ducă pe români la Oradea, a sugerat sarcastic senatorul.

Etnia şi alcoolemia

În aceeaşi notă zeflemitoare, parlamentarul liberal a arătat că şi la crâşme "există pericolul ca maghiarii să-şi piardă identitatea naţională", astfel că şi acestea pot fi segregate. "Pe o stradă să fie crâşme numai pentru unguri, pe alta numai pentru români. Totuşi, eu aş vrea ca locul de pe strada mea să fie românesc, nu pentru că n-aş putea suporta ungurii, dar nu vreau să mă deplasez pe altă stradă cu taxiul, că atunci ar trebui să facem şi taxiuri albastre şi taxiuri verzi", a spus Valeriu Boeriu.

"Am şi un amendament la propria mea propunere", a continuat acesta, solicitând ca cetăţenii de etnie maghiară prinşi cu "identitatea naţională clătinată" într-o crâşmă românească să nu fie supuşi oprobriului public, dacă au o alcoolemie de peste 1 la mie.

Prietenie cu sens unic

Concluzionând, senatorul PNL a afirmat că şi-a permis să ducă în derizoriu gestul Jurnalului Salontan, deoarece "la aşa articol, mi se pare reacţia cea mai potrivită, pentru că e de râs", şi a criticat laşitatea editorului de a nu publica textul şi în limba română, "că românii nu ştiu că nu trebuie să fie prieteni cu ungurii, şi nu-i bine ca prietenia să fie cu sens unic".

În finalul comentariului său, Valeriu Boeriu a reiterat că a discutat cu mulţi concetăţeni din Salonta, care i-au spus că "nu împărtăşesc porcăriile din articolul" ajuns şi la cunoştinţa publicului de etnie română din Bihor datorită BIHOREANULUI.

Citiţi pe această temă articolul: "Apel la şovinism: Elevii maghiari salontani sunt instruiţi să nu se îndrăgostească de români"