Comercianţii din fosta piaţă Rogerius, reabilitată de municipalitate pe bani europeni sub denumerea de centru de afaceri cu produse agro-alimentare, sunt în pragul răzmeriţei. Pieţarii au protestat, marţi, în faţa directorului Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, referitor la chiriile prea mari şi temperaturile prea mici din piaţă.

Peste 50 de comercianţi l-au încercuit pe Andrica pentru a-l convinge să reducă nivelul chiriilor practicate de societate. "De 25 de ani firmele noastre ţin piaţa asta. Ne-am plătit impozitele, am creat vad comercial, am făcut angajări într-o vreme când se închideau toate fabricile, iar acum vreţi să ne puneţi în stradă şi să aduceţi alţii în loc", a protestat un bărbat.

Cei mai revoltaţi sunt comercianţii din bazar, care au fost ofertaţi de ADP să se mute din boxele amenajate în sectorul III dinspre strada Blaise Pascal în spaţiile construite în sectorul I spre strada Corneliu Coposu.

Ameninţări voalate

Mult mai confortabile decât tarabele şi mai elegante decât boxele, spaţiile comerciale sunt închiriate de societate la un preţ de 230 lei pe metrul pătrat cu TVA inclus, în vreme ce la boxe plăteau 112,5 pe metru pătrat cu TVA inclus.

Altfel spus, în loc de o chirie lunară de 450 lei pentru o boxă de 4 metri pătraţi, comercianţii vor datora o chirie de 2.760 lei pentru cel mai mic spaţiu de 12 metri pătraţi. "Noi vrem să ne luăm spaţii către staţia de tramvai, dar nu la preţul ăsta. Să fie o chirie de 150 lei pe metru pătrat şi ne mutăm acuma!", a cerut un patron.

Cererea comercianţilor este însă mult mai uşor de formulat decât de soluţionat. Noile tarife au fost aprobate deja de Consiliul Local şi au intrat în vigoare de luna aceasta. "Dacă de 10 ori ne întâlnim, conducerea ADP ne minte de 11 ori! Înainte să înceapă lucrările directorul Andrica ne-a promis că nu vor creşte chiriile, când au început lucrările chiria a ajuns la 90 lei plus TVA, iar astăzi am ajuns la 180 lei plus TVA", a spus un protestatar.

Comercianţii au fost atât de porniţi încât unii mai slobozi la gură l-au ameninţat cu bătaia, volat, pe la spate, pe directorul Andrica. "Acuma nu poţi zice nimic că dacă se supără te lasă fără masă, muritor de foame, dar nu rămân astea aşa. Mai fost-a el bătut în scara blocului şi nu ştie nimeni de cine şi de ce. O mai poate păţi o dată", a spus un bărbat cu năduf.

Toată lumea e bolnavă

Nivelul chiriilor nu este singura nemulţumire a comercianţilor. De la venirea iernii oamenii dârdâie la tarabe şi în chioşcurile de pe marginea sălii centrale. "Ne e mai frig acum decât atunci când vindeam în cort sau direct în aer liber. Clădirea nu are geamuri, betoanele ţin frig, iar încălzirea prin pardoseală nu încălzeşte deloc", a spus o femeie.

Vânzătorii de fructe şi legume se plâng că le îngheaţă marfa pe tarabă. "La intrarea principală sunt trei mese goale. Oamenii nu mai ies la piaţă până nu se încălzeşte vremea pentru că numai îşi distrug marfa. Efectiv, îngheaţă merele pe tarabe!", a spus o vânzătoare.

Marţi, la ora 15, în piaţă erau 5 grade Celsius cu ochii pe termometru. Până şi vânzătoarea de pizza şi patiserie stătea cu mănuşile pe mâini. "Nu pot nici măcar să îmi iau concediu, că nimeni nu vrea să vină în frigul de aici în locul meu", a spus femeia.

Ca să nu îngheţe, vânzătoarele stau la tarabe înfofolite până peste cap şi îşi freacă palmele unele de altele. "Nu cred că găsiţi pe cineva în piaţă care să nu fie pe medicamente. Toată lumea e bolnavă", a spus o femeie.

"Aici este centru de afaceri!"

De cealalată parte, directorul Liviu Andrica spune că înţelege nemulţumirile oamenilor. "Eu le înţeleg supărarea. Fiecare ban pe care îl plătesc pe chirie este un ban pe care nu-l duc acasă la familie. Să nu uităm însă că aici este centru de afaceri cu produse agro-alimentare, nu o fundaţie de binefacere, că vorbim de firme care cumpără şi revând ca să facă profit. Iar aici s-au investit, inclusiv din banii orădenilor, circa 7 milioane de euro", a spus directorul.

În ceea ce priveşte chiria de 230 lei pe metru pătrat cu TVA inclus, cerută pentru spaţiile din sectorul I, directorul spune că a fost stabilită în funcţie de preţul pieţei, fără să fie "umflată". "Preţul de 180 lei pe metru pătrat la care se adaugă TVA a fost stabilit de preţul dat de piaţa liberă. În vechea piaţă Rogerius preţul era de 220 lei pe metru pătrat plus TVA, spaţiile comerciale din tronsonul II sunt închiriate la un preţ de 180 lei plus TVA, iar licitaţia pentru spaţiile din tronsonul I, de lângă linia de tramvai, a pornit de la 180 lei pe metru pătrat plus TVA şi avem spaţiu închiriat la un preţ de 390 lei pe metru pătrat", a spus Andrica.

Mai mult, directorul susţine că ADP este singura societate a municipalităţii care a scăzut tarifele. "O masă pentru un agent economic costa 220 lei cu TVA, iar acum costă 201 lei cu TVA, tariful pentru producători a scăzut de la 160 lei la 155 lei, iar o vitrină pentru lapte în piaţa Cetate a costat 600 lei iar acum costă 580 lei", a spus directorul ADP.

Spaţii după numărul de mese

Liviu Andrica crede că revolta comercianţilor a pornit de la invitaţia făcută reprezentanţilor celor 139 de agenţi economici din bazarul din sectorul III să se pronunţe dacă doresc sau nu să închirieze spaţiile deja amenajate în sectorul I la un preţ de 230 lei pe metrul pătrat. ADP a amenajat aici 37 de spaţii cu suprafeţe între 12 şi 30 metri pătraţi în funcţie de arhitectura locului.

"Ca să nu facem licitaţie şi să urce tarifele în mod exagerat, am repartizat aceste spaţii doritorilor în funcţie de numărul de mese pe care le au în bazar. Cei care au avut mai multe mese au avut prioritate. Până acum s-au depus 29 de cereri şi primim cereri în continuare. Doar spaţiile pentru care nu vor fi depuse cereri vor fi scoase la licitaţie", a precizat Andrica.

Altfel spus, comercianţii din bazar rămân cu aceleaşi chirii, cei care vor să se mute mai în faţă pentru a beneficia de un vad mai bun şi un spaţiu mai confortabil vor plăti mai mult şi doar spaţiile neocupate vor fi licitate.

Piaţa se închide!

În ceea ce priveşte frigul din sălile centrului de afaceri cu produse agro-alimentare, directorul Andrica a declarat că este doar o situaţie provizorie. "Lucrurile nu vor rămâne aşa. ADP va investi în săptămânile următoare 450.000 lei din bugetul propriu pentru a rezolva problemele neacoperite prin proiectul european, nu prin omisiune, ci pe fondul epuizării finanţărilor alocate construirii acestui obiectiv", a spus directorul.

Banii vor fi folosiţi pentru închiderea cu tâmplărie de aluminiu a sectorului de flori şi a porţiunii rămase deschisă, deasupra chioşcurilor, în partea dinspre strada Mihail Sadoveanu. La fel, vor fi închise cu acelaşi material cele cinci intrări şi ieşiri din piaţă. "După ce piaţa va fi închisă nu se va mai simţi frigul aşa", a spus şeful ADP.

Pe lista de investiţii a societăţii mai figurează închiderea cu poartă şi gard a terasei de deasupra pieţei. Terasa va fi închisă în timpul nopţii, ca să ţină departe tinerii din zonă care vor să se manifeste zgomotos tulburând somnnul locuitorilor, dar şi pentru evitarea unor accidente.

Centrul de afaceri cu produse agro-alimentare a fost dat în funcţiune pe 11 decembrie 2015. Investiţia, în valoare de 6,7 milioane euro, a fost finalizată de antreprenorul local Termoline, după ce liderul asocierii, Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcţii Cluj, a intrat vara aceasta în insolvenţă.