Curtea de Apel Oradea a judecat, marţi, recursul declarat de comisarii de mediu Gheorghe Raţiu şi Gabriel Varga împotriva măsurii de arestare preventivă dispusă pe numele lor de Tribunalul Bihor.

În timpul dezbaterilor, avocatul Răzvan Doseanu, apărătorul lui Varga a solicitat revocarea măsurii pe motiv că judecătoarea care a dispus-o, Crina Muntean, şefa Secţiei penale din Tribunalul Bihor, s-a aflat în incompatibilitate în momentul în care a pronunţat soluţia. "Acelaşi judecător a dispus interceptarea celor doi, dar şi prelungirea respectivei proceduri, ocazie cu care s-a exprimat împotriva celor doi, susţinând că probele, iar apoi notele de redare depuse până atunci de DNA demonstrează implicarea inculpaţilor în fapte de corupţie", a explicat Doseanu.

Acuzare fără probe?

Mai mult decât atât, după cum a observat avocatul, Muntean a şi depus o cerere de abţinere înainte de judecarea solicitării de arestare preventivă formulată de procurorii DNA săptămâna trecută. „În cererea de abţinere a motivat că deja îşi spusese părerea despre cei doi, şi anume că în opinia ei sunt implicaţi în fapte de corupţie, ceea ce urma să constate încă o dată cu ocazia judecării cererii de arestare. Însă i-a fost respinsă cererea de abţinere", a arătat avocatul.

Doseanu a criticat şi unele probe din dosarul DNA. „Pozele făcute sunt neclare, în interceptări cei doi nu pretind nimic. Se mai specifică în dosar faptul că Varga a primit două mesaje pe care acuzarea le consideră probe pentru 2 fapte de corupţie. Acestea însă au rămas fără ecou. Clientul meu nu a dat curs mesajelor, există dovezi în acest sens. Pe de altă parte, oricine poate trimite mesaje, iar asta nu înseamnă că destinatarul e vinovat de ceva", a spus avocatul.

Apărătorul a mai ridicat şi problema egalităţii de tratament între cele 9 persoane cercetate în dosar. „Aici nu vorbim despre infracţiuni comise cu violenţă, ca omorul, violul, pedofilia. Sigur, corupţia ar fi şi ea o faptă gravă, însă nu după 10 luni şi fără o probă palpabilă. Mai sunt şi alte persoane cercetate în dosar, în stare de libertate. Solicităm egalitate de tratament juridic", a invocat Doseanu.

Punctul de vedere al avocatului a fost susţinut şi de Bogdan Bodea, respectiv Cristian Domocoş, apărătorii şefului interimar al Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu, cei doi invocând în plus şi faptul că DNA a amânat arestarea luni de zile, cerând-o abia în momentul în care nu mai aveau probe de administrat. „De ce n-au cerut arestarea în ianurarie, februarie, şi de ce o cer acum, în decembrie, când chiar ei susţin că nu mai au probe de administrat. În acest caz, ce pericol mai reprezintă inculpaţii?", s-a întrebat avocatul Bodea.

La loc comanda

În urma dezbaterilor, judecătorii au constatat că argumentele avocaţilor referitor la incompatibilitatea judecătoarei Tribunalului Bihor care a soluţionat propunerea de arestare preventivă, era întemeiată. Ca urmare, au casat soluţia luată de magistratul incompatibil şi au dispus rejudecarea cererii de arestare de către Tribunalul Bihor.

Cum măsura arestării a fost declarată nelegală, aceasta a fost revocată, judecătorii dispunând ca Gheorghe Raţiu şi Gabriel Varga să fie puşi în libertate.

După cum se ştie, şeful interimar al Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Raţiu, şi subalternul său, Gabriel Varga au fost arestaţi săptămâna trecută, joi, de Tribunalul Bihor. Cei doi fuseseră reţinuţi cu o zi mai devreme de procurorii DNA, în cadrul unei anchete în care sunt urmăriţi penal în total 5 comisari ai Gărzii de Mediu Bihor, un inspector al Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor şi 3 oameni de afaceri, toţi pentru fapte de corupţie.