Ofiţer cu o vechime de 20 de ani, fost şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor, iar din 2010 adjunct al şefului Poliţiei Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş părea să aibă imaginea unui poliţist integru. Realitatea era însă alta, iar detaliile ei s-au aflat miercuri, odată cu reţinerea lui de către procurorii DNA.

Acuzaţiile sunt şocante. Din anchetă reiese că poliţistul era, de fapt, un cămătar în uniformă, care finanţa o reţea evazionistă şi care, în schimbul banilor încasaţi, divulga informaţii menite să-i protejeze pe afacerişti de investigaţiile declanşate împotriva lor. Mai mult, ofiţerul a încasat bani cu nemiluita şi de la alţi afacerişti cu probleme penale din oraş, cu care era prieten la cataramă.

Ca la carte

"Prin incriminarea luării de mită se combate mentalitatea unor funcţionari care, folosindu-se de cele mai multe ori de mijloace oculte, fac din funcţia lor un mijloc de câştig fără muncă, concepţie străină principiilor moralei şi dreptului într-un stat democratic". Aşa scria, în 2008, comisarul şef Ioan Brîndaş în cartea sa, "Managementul investigării infracţiunilor de corupţie".

Culmea ironiei, săptămâna trecută procurorii anticorupţie au solicitat arestarea ofiţerului invocând tocmai susţinerile acestuia! Acuzaţiei de luare de mită s-au adăugat şi altele, la fel de grave: cămătărie, favorizarea infractorului, dar şi divulgarea unor informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fapte pedepsite cu închisoare de până la 15 ani.

Anchetă din anchetă

Comisarul şef Ioan Brîndaş se afla în vizor încă din septembrie, când anchetatorii fuseseră sesizaţi că a divulgat informaţii confidenţiale dintr-o investigaţie a Parchetului Bihor ce viza un grup de afacerişti cercetaţi pentru evaziune fiscală, autori ai unui prejudiciu de aproape 12 milioane lei. Este vorba despre reţeaua destructurată la începutul lunii trecute de poliţiştii SIF, coordonată de orădeanca Gyorgy Monika şi tatăl ei Toncz Ştefan, din care mai făceau parte, între alţii, interlopul Carmen Mihai Pandel şi Bancsik Tibor.

Cel din urmă e nimeni altul decât denunţătorul subinspectorului Loredana Mirela Coste, ofiţer psiholog în cadrul Poliţiei Bihor, şi agentului şef George Alexandru Botto de la Serviciul Judeţean de Informaţii şi Protecţie Internă, care îl "tapaseră" pe afacerist de 11.000 euro sub pretextul că îl vor ajuta să scape de dosarul penal, şi care au fost prinşi în flagrant pe 1 noiembrie, când încasau o nouă tranşă de 7.000 euro din şpaga cerută în numele ofiţerilor SIF.

"Curăţenie mare"

Mihaela Bulzan de la Parchetul Bihor descoperise că are o "cârtiţă" care îi compromite ancheta în august, după ce percheziţiile programate în dosar au fost deconspirate. Membrii grupării fuseseră avertizaţi să facă "curăţenie mare", adică să distrugă şi să ascundă o parte din documentele contabile ale societăţilor implicate, înainte cu câteva zile de organizarea acţiunii. Cine i-a anunţat nu era clar. Cert e că operaţiunea nu a mai avut loc, iar poliţiştii SIF au continuat monitorizarea afaceriştilor.

De astă dată, pentru a nu mai avea probleme, procuroarea a cerut ca toate informările, procesele verbale de interceptare şi de filaj să-i fie comunicate direct. După două luni, avea numele unuia dintre cei care îi stricaseră acţiunea. Era Ştefan Toncz, unul din liderii grupării, care ţinea legătura cu un funcţionar cu atribuţii de control sau din Poliţie, acesta folosindu-se de un telefon cu cartelă prepayed. Imediat, pe 26 septembrie, procuroarea a cerut sprijinul colegilor de la DNA Oradea.

Iată "cârtiţa"!

Ancheta procurorilor anticorupţie avea să dezvăluie că funcţionarul în cauză era chiar unul din şefii Poliţiei, comisarul şef Ioan Brîndaş, care avea în subordine directă SIF şi care, astfel, avea acces la toate informaţiile legate de anchetele în derulare. Potrivit DNA, ofiţerul ţinea legătura cu Toncz, avertizându-l că e în vizor, iar când poliţiştii SIF au planificat percheziţiile l-a prevenit pentru a se putea feri.

Între timp, pe 6 octombrie, procuroarea Mihaela Bulzan a dispus noi percheziţii în dosarul de evaziune fiscală, iar Gyorgy Monika şi una dintre colaboratoarele sale, Liana Negrean, au ajuns în arestul Poliţiei. Atunci, tatăl femeii l-a sunat din nou pe Brîndaş, rugându-l să-i ajute. Fără să ştie, însă, că discuţiile le erau interceptate.

Finanţatorul din Poliţie

Chemat în faţa procurorilor DNA şi pus în faţa probelor, Toncz a recunoscut că avea o legătură mai veche cu ofiţerul, dar şi că acesta nu l-a ajutat dezinteresat. De la el, procurorii aveau să afle că Brîndaş ştia de peste trei ani despre fraudele comise de el dar, în loc să ia măsuri, a finanţat direct activitatea firmelor pe care acesta le controla împreună cu fiica sa, prin intermediul unui împrumut cu camătă de 45.000 euro. Până în toamna acestui an, cei doi i-au returnat lui Brîndaş 75.000 euro. Sumele reprezentau doar dobânzi şi fuseseră achitate în numerar de către Toncz, de regulă acasă la ofiţer, mai rămânându-i de plătit încă 128.000 euro!

Declaraţiile bărbatului au fost confirmate şi de cele două femei arestate. Ele au recunoscut că şeful Poliţiei le-a ajutat cu bani şi că, în vara acestui an, le-a avertizat de ancheta pornită împotriva lor şi inclusiv de percheziţiile ce urmau, ceea ce le-a permis să ardă o mare parte din acte, iar altele să le ascundă. Între acestea din urmă se află şi caietul pe care Gyorgy Monika ţinea evidenţa împrumuturilor pe care le avea de returnat, găsit cu ocazia percheziţiei din 6 octombrie. În el, pe primul loc figura numele lui Brîndaş, cu 128.000 euro.

Ancheta DNA n-a fost lipsită de greutăţi. Bun cunoscător al procedeelor şi tacticilor de urmărire penală, interceptări şi supraveghere operativă, Brîndaş era un trofeu greu. În plus, avea oameni care l-au avertizat că a fost luat în cătare. De altfel, pe 24 octombrie, la o zi după ce a fost pus sub urmărire penală, ofiţerul a aflat şi l-a contactat, prin sms, pe Toncz, cel cu care ţinea legătura, cerându-i să se întâlnească. Bărbatul l-a refuzat, reproşându-i că i-a întors spatele cu toate că îi plătise, zicea el, "foarte mulţi bani". Câteva minute mai târziu, Brîndaş i-a trimis un nou sms în care îi cerea o întrevedere "neapărat" fiindcă acum "eu am probleme".

De unde s-au scurs informaţiile despre dosarul întocmit pe numele poliţistului? Încă nu se ştie, fiindcă procurorii DNA au lucrat în cel mai mare secret şi i-au impus discreţie şi procuroarei Bulzan, care denunţase faptele. Pentru a nu compromite cazul, ea a fost obligată să comunice informaţiile care apăreau împotriva ofiţerului fără ştirea şefului său, prim-procurorul Vasile Popa, a cărei prietenie cu Brîndaş e de notorietate.

Percheziţii cu surprize

Miercurea trecută, echipaje formate din ofiţeri ai DGA şi coordonate de procurori DNA au efectuat percheziţii simultane la domiciliul şi la biroul adjunctului şefului IPJ Bihor, găsind mai multe contracte de împrumut. Unul avea ca obiect un credit de 60.000 euro luat de ofiţer în aprilie 2007 de la Kopanyi Ştefan, fondatorul cartierului Prima, cercetat şi el pentru evaziune fiscală, credit nemenţionat în declaraţiile de avere ale poliţistului din perioada 2007-2009. Anchetatorii au găsit, de asemenea, mai multe telefoane mobile cu cartele prepay folosite de Brîndaş pentru a evita interceptarea şi identificarea sa.

Condus la sediul DNA pentru audieri, Brîndaş s-a apărat susţinând că acuzaţiile procurorilor nu sunt întemeiate. Ofiţerul a declarat că n-a avut cunoştinţă despre percheziţiile la evazionişti, întrucât n-a fost informat despre ele şi, ca atare, contrar declaraţiilor făcute de Toncz şi de fiica sa, nu i-a avertizat. Cât despre cei 45.000 euro, el i-a dat, nu i-a luat, deci nu i s-ar fi putut imputa fapte de corupţie, iar banii nici măcar n-au fost ai lui, ci fuseseră luaţi de la un prieten, Marius Fildan, patronul grupului de firme Nova Euro, cercetat şi el în nu mai puţin de 7 dosare!

Brîndaş spunea că i-a predat lui Fildan şi cea mai mare parte din dobânzile încasate până atunci, adică 65.000 euro. Chemat la declaraţii, Fildan l-a contrazis, susţinând că l-a împrumutat pe poliţist, nu pe Toncz, cu 75.000 euro, nu cu 45.000, iar până în prezent a primit înapoi doar 10.000 euro, nicidecum 65.000.

În arest

Imediat după audieri, Brîndaş a fost reţinut şi dus la Arestul Poliţiei pe care, până în acea zi, o condusese. Întrebat de jurnaliştii adunaţi în faţa sediului DNA pentru ce a fost încătuşat, ofiţerul a comentat scurt: "Pentru spectacol". Ruşinea a fost dublată o zi mai târziu, când ofiţerul a fost prezentat Curţii de Apel, unde a fost arestat, fără prea multe  discuţii, pentru 29 de zile.

"Pericolul concret pentru ordinea publică rezultă şi din împrejurarea că inculpatul şi-a făcut din faptele de corupţie o sursă de venituri ilicite, aducând atingere inclusiv prestigiului instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea, în condiţiile în care acesta trebuia să reprezinte, prin natura funcţiei de conducere îndeplinite, o garanţie pentru respectarea şi aplicarea legii", şi-a motivat decizia judecătoarea Adela Condrovici.

Recursul se va judeca în această săptămână la Înalta Curte. Oricare ar fi rezultatul cu privire la arestarea şi, mai târziu, inculparea sa, un lucru pare deja cert: cariera lui Ioan Brîndaş în Poliţie s-a terminat. Fără demisie de onoare...


ROCADA
Şeful vechi, din nou

06 Bucur.jpgImediat după reţinerea comisarului şef Ioan Brîndaş, chestorul şef Petre Tobă, şeful Poliţiei Române, a anunţat că ofiţerul a fost pus la dispoziţie, iar funcţia rămasă vacantă a fost preluată de comisarul-şef Adrian Bucur (foto), deocamdată cu împuternicire.

Bucur a fost şef al Poliţiei Bihor în perioada decembrie 2010 - mai 2012, timp în care fostul deţinător al funcţiei, chestorul Liviu Popa, a fost numit la conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie, iar apoi la cea a Poliţiei Române.

În mai 2012, Bucur a renunţat la şefie din proprie iniţiativă, făcându-i loc lui Popa să revină la cârma instituţiei, el preluând conducerea Serviciului Financiar din Inspectorat, ca şi contabil şef.