Comisarul european Corina Creţu a afirmat luni, la Oradea, că un eventual "Roexit" promovat de actuala guvernare PSD ar fi "o catastrofă naţională".

"O atitudine complotistă"

Corina Creţu a respins acuzaţiile făcute de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, potrivit cărora România nu are autostrăzi "din cauza altor ţări", care ar avea un asemenea interes. "Sunt destul de tristă să văd această atitudine complotistă, am văzut aseară că există un complot mondial. Avem ţări în jurul nostru unde vedem foarte clar că unde au existat proiecte de calitate au fost şi implementate", a spus Creţu.

Oficialul european a denunţat atacurile tot mai dese ale reprezentanţilor PSD la adresa UE. "Nu e prima dată când oameni din partidul de guvernământ, inclusiv din Guvern, atacă Comisia Europeană. Aseară, nu doar eu am fost atacată, ci şi preşedintele Comisiei Europene. Ştiţi foarte bine că Frans Timmermans este de câteva săptămâni bune atacat şi jignit în fiecare zi în România de membrii partidului de guvernământ. Şi când Jurova (n.r. Vera Jurova, comisarul european pentru Justiţie) a fost în România, am văzut atacuri la adresa ei", a spus Corina Creţu.

Oficialul european i-a cerut premierului Viorica Dăncilă, care se va afla miercuri la Bruxelles, pentru a prezenta programul preşedinţiei României a Consiliului UE, să se pronunţe fără echivoc în cadrul Consiliului Comisarilor dacă atacurile la adresa Comisiei Europene reprezintă poziţia oficială a statului român. "Nu am văzut nicio delimitare, nicio dezavuare", a spus Corina Creţu.

45 miliarde euro!

Potrivit acesteia, atitudinea anti-europeană a guvernării PSD aduce doar deservicii ţării. "Toate aceste atacuri la adresa UE nu ne fac bine, pentru că acesta este un proiect unic şi este şansa noastră de după revoluţie de a ne granta progresul", a explicat comisarul european.

Corina Creţu a arătat că de la aderarea la UE România a beneficiat de finanţări europene în valoare de 45 miliarde euro, la o contribuţie proprie de 15 miliarde euro.

"Beneficiul net este vizibil în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Nu vorbesc numai de bani. Apartenenţa noastră la Uniunea Europeană înseamnă şansa de a ne construi viaţa în această familie europeană, înseamnă şansa tinerilor de a studia prin programul Erasmus în universităţi din alte ţări, şansa oamenilor de a trăi şi munci în alte ţări..", a spus Creţu.

Demnitarul a spus că nu înţelege criticile tot mai dese lansate de reprezentanţii guvernării PSD la adresa UE şi a insistat că un eventual "Roexit" ar fi împotriva intereselor ţării: "Cred că ar fi catastrofă naţională şi am fi cu toţii responsabili pentru generaţiile care vor urma".