Judecătorii Curţii de Apel Oradea au pronunţat, joi, hotărârea în dosarul şefului Poliţiei Salonta, trimis în faţa instanţei pentru braconaj. Roxin a fost acuzat că, la începutul anului 2012, împreună cu alţi patru prieteni, a împuşcat ilegal un cerb, fără autorizaţie de vânătoare, pe domeniul Păuşa, administrat de Asociaţia de Vânătoare Cervus Elaphus.

Potrivit rechizitoriului întocmit anul trecut de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, cei cinci bărbaţi - Alexandru Roxin, Răducu Roxin, Ionuţ Ilie, Marius Şipoş şi Emil Faur - au fost descoperiţi şi fotografiaţi de paznicii domeniului după o urmărire cu maşinile, la finalul căreia autovehiculul braconierilor s-a defectat. Paznicii au găsit şi animalul ucis, îngropat în zăpadă în apropierea vehiculului. Suspecţii ar fi refuzat să se legitimeze şi au plecat pe jos de la locul întâmplării, însă ancheta penală a stabilit identitatea acestora, iar procurorii au dispus trimiterea lor în faţa instanţei.

Verdictul s-a dat joi, după mai bine de o lună de deliberări, judecătorii dispunând condamnări blânde pentru cei implicaţi în caz. Astfel, Alexandru Roxin a fost condamnat la 1 an 6 luni de închisoare, Ionuţ Ilie şi Marius Şipoş au fost condamnaţi la câte 1 an de închisoare, iar Răducu Roxin a primit 1 an şi 4 luni.

Cei patru nu vor trebui să execute, însă, pedeapsa întrucât judecătorul a decis să amâne aplicarea ei pe un termen de încercare de 2 ani.

Singur, Emil Faur, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului după ce a încercat să-şi ajute tovarăşii, a primit o pedeapsă care ar trebui aplicată imediat. El a fost condamnat la 1 an de închisoare, însă cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de 3 ani.

Judecătorii Curţii de Apel au dispus, de asemenea, confiscarea maşinii cu care a fost transportat vânatul, un Mitsubishi L200, precum şi a carabinei cu lunetă cu care a fost împuşcat cerbul. Totodată, cei cinci condamnaţi au fost obligaţi să plătească Asociaţiei de Vânătoare Cervus Elaphus din Oradea suma de 12.000 euro, contravaloarea vânatului.

Hotărârea instanţei nu este definitivă, iar avocatul comisarului şef Roxin, Răzvan Doseanu, este decis să o atace, verdictul final urmând să fie pronunţat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Vom declara apel faţă de hotărârea pronunţată, încercând să dovedim nevinovăţia totală a clientului meu la înalta Curte. Chiar dacă ar rămâne această soluţie, ofiţerul urmează să se reîntoarcă la locul de muncă, deoarece hotărârea pronunţată nu echivalează cu o condamnare", a declarat Doseanu.

Potrivit avocatului, amânarea aplicării pedepsei, decisă în cazul lui Roxin, este o instituţie nouă introdusă în Codul penal intrat în vigoare în februarie 2014. "Persoanei faţă de care s-a dispus amânarea aplicarea pedepsei practic nu i se aplică pedeapsa şi nu este supusă niciunei decăderi, interdicţii sau incapacităţi, dacă nu încalcă legea până la expirarea termenului de supraveghere", a mai spus Doseanu.

Ca urmare, spune tot el, în cazul în care instanţa supremă va menţine hotărârea dată la Oradea, poliţistul poate reveni în funcţia din care a fost suspendat.

Dosarul de braconaj în care a fost implicat comisarul şef Alexandru Roxin nu a fost lipsit de peripeţii, ofiţerul fiind reţinut de procurori pentru "comportament sfidător" în timpul cercetărilor şi chiar prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă pe motiv că ar fi încercat să zădărnicească ancheta. Curtea de Apel a respins însă solicitarea procurorilor, ca neîntemeiată şi nelegală.

Citiţi întreaga poveste a anchetei cu bucluc în articolul: Şeful Poliţiei Salonta, comisarul şef Alexandru Roxin, trimis în judecată pentru braconaj