Pentru prima oară, Comisia pentru agricultură, silvicultură şi industrie alimentară a Camerei Deputaţilor s-a întâlnit miercuri la Oradea, la iniţiativa deputatului de Bihor Ioan Sorin Roman, membru al Comisiei, reuniunea având loc în sala mare a Prefecturii, cu participarea a 23 deputaţi.

Întâlnirea a avut un caracter de lucru, pe ordinea de zi fiind dezbaterea a trei proiecte legislative: pentru abrogarea unui articol din Legea privind îmbunătăţirile funciare, pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar (Legea 18/1991) şi pentru modificarea Legii 220&2018 privind transmiterea unor suprafeţe de teren din fondul forestier din grupa I funcţională din domeniul public al statului şi administrarea Romsilva în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale.

Dincolo de denumirea neatractivă a ultimei iniţiative, este vorba despre posibilitatea transferării din proprietatea statului în cea a oraşelor şi comunelor a terenurilor „cu vegetaţie forestieră cu funcţii speciale de protecţie”, adică a lizierelor de pădure. Dacă va fi adoptată şi va deveni lege, modificarea ar fi şi în interesul comunei Sânmartin, de pildă, a spus preşedintele Comisiei, deputatul Alexandru Stănescu.

Transferarea către primării a fost justificată de deputaţii din Comisie prin faptul că administraţiile locale ar putea accesa fonduri europene pentru întreţinerea şi amenajarea suprafeţelor forestiere în cauză, inclusiv cu piste pentru biciclişti şi pentru alte funcţiuni turistice.

După discutarea celor trei proiecte legislative, Comisia a mai avut pe ordinea de zi a reuniunii şi câteva „analize”, privind situaţia accesării fondurilor europene şi naţionale pentru agricultură şi dezvoltare rurală, situaţia lucrărilor de îmbunătăţiri funciare, a „situaţiei Zonei Montane” şi a „programului de susţinere a crescătorilor de suine din rasele autohtone Mangaliţa şi Bazna”.

Dincolo de lozincile despre „grija pentru agricultură”, discuţiile au prilejuit şi exprimarea unor nemulţumiri din partea agricultorilor. De pildă, o reprezentantă a Asociaţiei Crescătorilor de suine a acuzat Ministerul Agriculturii condus de Petre Daea că a luat banii destinaţi programului pentru susţinerea crescătorilor, un milion de euro, şi i-a transferat, pur şi simplu, crescătorilor de ovine, deşi soluţia corectă era sprijinirea ambelor categorii de crescători de animale.