Cetatea Oradea este plină de surprize. Muncitorii firmei Constructorul Sălard, care a câştigat licitaţia pentru amenajarea parcului dendrologic din şanţul fortificaţiei, au descoperit săptămâna trecută o adevărată comoară îngropată la rădăcina unui copac.

"Banii au fost băgaţi într-un borcan şi îngropaţi la rădăcina unui copac, probabil pe vremea când şanţul Cetăţii era o junglă plină de boscheţi. E vorba de cam 20.000 de lei comunişti prinşi în fişicuri de bancnote albastre de 100 lei. Pe vremea lui Ceauşescu asta însemna o adevărată avere din care puteai cumpăra jumătate de Dacia, dar astăzi nu mai valorează nimic", a explicat, luni, BIHOREANULUI inginerul Mircea Ungureanu, angajat al firmei Constructorul Sălard. Ungureanu spune că probabil deţinătorul comorii a îngropat banii, după care fie a murit, fie nu a mai găsit locul în care i-a ascuns.

Tunelul din Cetate

Tot cu ocazia lucrărilor din şanţul Cetăţii muncitorii au mai descoperit o galerie de refugiu sub Bastionul Roşu unde aveau loc execuţiile capitale. "Degajam locul de gunoaie şi pământ când întâi au ieşit la iveală două ferestre de tragere, iar apoi galeria care făcea legătura între camera de tragere, depozitul de muniţii şi şanţul cetăţii", a povestit Ungureanu.

Inginerul a afirmat că tunelul este parte integrantă a bastionului şi a fost construit probabil odată cu acesta. "Coridorul putea fi folosit pentru lansarea unor atacuri de diversiune asupra asediatorilor, pentru alimentarea cu muniţie a camerei de tragere sau pur şi simplu ca galerie de fugă", spune inginerul.

Muncitorii au degajat galeria de pământ şi au sistat lucrările în zonă lăsând arheologii să continue săpăturile. Specialiştii vor face investigaţiile de rigoare, la fel ca în cazul fântânii descoperite în timpul lucrărilor de descărcare arheologică din bastionul Ciunt. Fântâna are apă şi acum dar nu mai este potabilă.

În Cetatea Oradea se desfăşoară în paralel lucrări de descărcare arheologică pentru viitorul teatru de vară, de reabilitare a clădirilor aflate într-o accentuată stare de degradare şi de amenajare a unui parc dendrologic în şanţul fortificaţiei. Investiţiile depăşesc 28 milioane lei şi sunt cofinanţate din fonduri comunitare.