Zona de case a cartierului Ioşia va avea reţele noi de apă şi canalizare. Ovidiu Gavra, directorul Companiei de Apă Oradea şi Radu Damian, directorul de producţie al firmei Hidroconstrucţia, sucursala Cluj, au semnat joi contractul de lucrări privind modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din zona de casă a cartierului Ioşia.

Lucrările, în valoare totală de 24 milioane lei cuprind reabilitarea a 24,5 kilometri de reţea de apă pe un număr de 48 de străzi, reabilitarea a 15,6 kilometri de reţea de canalizare aferente unui număr de 45 de străzi şi exinderea cu 2,2 kilometri a conductelor de apă deja existente pe şapte străzi.

"Contractul îl semnăm astăzi dar lucrările efective vor începe în 28 de zile. Până atunci se vor face pregătiri, se vor obţine aprobări şi se va face organizarea de şantier", a declarat cu această ocazie, Ovidiu Gavra, directorul CAO.

Calendarul lucrărilor, pe străzi, va fi stabilit de comun acord cu constructorul în funcţie de zonele considerate prioritare de către beneficiar.

Conform contracului, lucrările vor trebui finalizate în termen de 30 de luni, dar beneficiarul şi constructorul îşi exprimă convingerea că acestea vor fi terminate mult mai repede. "Termenul de 30 de luni este extrem de generos. Sucursala Hidroconstrucţia Cluj a făcut la Bistriţa şi în zona adiacentă 270 kilometri de apă şi canal (nr spre deosebire de 63,7 câţi se fac în Ioşia) în doar 24 de luni", a spus Radu Damian.

Lucrările de înlocuire a conductelor au fost atribuite în urma unei licitaţii la care au participat nu mai puţin de 22 de firme. Deşi licitaţia a fost adjudecată în luna aprilie, contractul s-a semnat abia pe 14 iunie întrucât adjudecarea a fost contestată de firmele Gavella, Construcţii Bihor, Rubau şi Selina.

Investiţia face parte din proiectul Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară Aparegio privind "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor", derulat de CAO, în perioada 2011 - 2014. Proiectul se ridică la 83,2 milioane euro plus TVA.

Din această sumă, 76,3% se finanţează prin Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 11,67% din bugetul de stat iar 10,23% din bugetul Companiei de Apă. Diferenţa de 1,80% revine administraţiilor locale din Oradea, Nojorid, Biharia, Sântandrei, Girişu de Criş, Oşorhei, Tinca şi Beiuş.