Compania de Apă Oradea (CAO) a spălat reţelele primare de alimentare cu apă în intervalul 20 - 23 septembrie. "Lucrările s-au făcut doar pe timpul nopţii pentru a nu afecta populaţia. Totuşi, în cazul în care la robinetele orădenilor a ajuns apă tulbure aceasta nu va fi facturată populaţiei", a declarat Ovidiu Gavra, directorul CAO, vineri în cadrul unei conferinţe de presă.

Gavra a spus că zonele cele mai afectate au fost cele din jurul străzilor Henrik Ibsen şi Calea Aradului iar locuitorii lor vor avea de plătit mai puţin. "Ştiu că orădenii se vor aştepta la o scădere a facturii la jumătate, dar nu va fi chiar aşa. Dacă o lună are cam 700 de ore şi din această perioadă nu am furnizat 5 sau 10 ore apă potabilă vor fi tăiate de la plată doar aceste ore", a spus Gavra.

Directorul CAO a spus că operaţiunea de spălarea a conductelor a fost necesară pentru a asigura orădenilor o apă de calitate. "Noi spălăm conductele tot timpul dar ce s-a făcut acum nu s-a mai făcut în ultimii 26 de ani de când lucrez eu în CAO. Am spălat conductele magistrale iar asta implică o cheltuială mare pentru companie pentru că luăm o cantitate mare de apă o pompăm cu putere pentru a spăla conductele după care o deversem în Crişul Repede", a declarat directorul.

Se spală instalaţiile!

Gavra a mai spus că operaţiunea a devenit necesară pentru că reţelele oraşului au fost dimensionate la un consum de peste 14 metri cubi pe persoană, lunar, iar în 2010 consumul de apă a coborât sub 2,4 metri cubi de apă pe persoană, fapt pentru care pe conducte se formează depuneri.

Pentru spălarea reţelelor în cursul zilei de astăzi a fost oprită Staţia de pompare nr. 4 iar începând de astăzi a fost pusă în funcţiune Staţia nr. 5. Staţia de pompare 4 va fi repornită doar după curăţirea instalaţiilor, lucrări care vor demara în 11 octombrie. "După finalizarea lucrărilor de curăţare a instalaţiilor, undeva pe 20 octombrie, vom reporni staţia de pompare 4 şi vom face a doua spălare generală a conductelor ca să ne asigurăm că oferim orădenilor o apă de cea mai bună calitate", a mai spus Gavra.

Transportul şi distribuţia apei potabile în Oradea se asigură printr-un sistem inelar de reţele principale şi de serviciu cu o lungime totală de 613 kilometri. Din lungimea toată până în prezent au fost reabilitate 142 kilometri de reţea secundară şi 43 kilometri de reţea principală. Pentru deservirea blocurilor cu mai mult de două nivele CAO are în funcţiune 83 de staţii de hidrofor dintre care 77 au fost modernizate în ultimii ani.