Lucrările la zona care va fi amenajată pe dealul din strada Eroului Necunoscut cu vedere la intersecţia bulevardelor Dacia cu Decebal se vor lăsa cu penalizări. Compania de Apă Oradea, beneficiarul investiţiei, vrea să sancţioneze atât executantul lucrărilor, care este firma Selina, cât şi proiectantul, Atrium Project, firma celebrului arhitect orădean Mircea Călin Lungu.

"Contractul de lucrări a fost încheiat cu Selina, singura firmă care s-a prezentat la licitaţia din vară, iar aceasta nu a terminat lucrările în proporţie de sută la sută, aşa că vom penaliza constructorul pentru întâziere", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Ovidiu Gavra, directorul CAO.

Termenul iniţial de predare, stabilit pentru data de 31 august, a fost decalat deja de două ori, ultima dată din contract fiind 12 septembrie. "Adevărul este că vina nu a aparţinut în exclusivitate firmei Selina, fapt pentru care am şi acceptat prelungirea termenului. A trebuit făcut un branşament electric separat pentru instalaţiile din parc şi asta a necesitat toate documentaţiile aferente", a spus Gavra.

Conform contractului încheiat între cele două părţi, penalităţile de întârziere se ridică la 1% pe zi din valoarea de executie a lucrărilor stabilită prin licitaţie la 591.123 lei.

"Cascadă" cu găuri

Dacă directorul a găsit unele circumstanţe atentuante constructorului, cu firma Atrium Project, proiectantul lucrării, nu a mai fost la fel de îngăduitor. Perdeaua de apă, care se doreşte a fi punctul de atracţie al întregului parc, nu a fost încă realizată. "Avem încă mici probleme tehnice legate de dorinţa de a realiza perdeaua de apă. Proiectantul nu a ţinut cont de faptul că trăim în România, nu în Liban, şi din păcate mai bate vântul care distruge pânza de apă", a spus Gavra.

Pentru că la primele probe perdeaua de apă nu a funcţionat, proiectantul ia acum în calcul alte soluţii tehnice precum mărirea debitului pentru a "îngroşa" perdeaua de apă sau chiar susţinerea acesteia cu un suport. "O soluţie tot va fi găsită. Se pot realiza pereţi din material transparent, dar efectul va fi altul", a mai declarat Gavra. Directorul a spus că firma va fi sancţionată la decontarea lucrărilor. "Vom face verificări şi în măsura în care îi vom identifica pe cei care au greşit îi vom penaliza din garanţia de bună execuţie pe care au depus-o", a spus şeful CAO.

Inflaţie de bănci

Directorul Ovidiu Gavra s-a declarat însă mulţumit de lucrare, în ansamblul ei, chiar dacă aceasta are un aspect bizar datorită numărului mare de bănci puse una lângă alta, unele inclusiv într-o rână. "Dacă privim această lucrare cu bunăvoinţă, vom vedea că am transformat un loc urât în ceva plăcut din dorinţa de a face ceva pentru oraş. În fiecare seară între orele 7 şi 8 toate băncile sunt pline şi există chiar oameni care stau în picioare pentru că nu au loc. Dacă vom avea plângeri de la orădeni că sunt pentru multe şi trebuie să păstrăm o anumită proporţie, o să mai mutăm din ele", a promis Gavra.

Şeful CAO a mai spus că va cere firmei Selina să înlocuiască parte din materialul vegetal, precum brăduleţii sau plantele din jurul apei, întrucât nu corespund proiectului ca dimensiuni şi colorit.

Fântâna nu este încă funcţională, fiind încă în perioada de teste.