De când lumea şi pământul, în orice firmă, de stat sau privată, sindicatele şi administraţia au interese diferite. Conducerea vrea profituri mari cu cheltuieli mici, iar sindicatul salarii sporite la muncă mai puţină, prestată în condiţii cât mai bune.

La Poşta Bihor, însă, e ca-n comunism: conducerea sindicatului şi cea a Companiei e una şi aceeaşi. Şi nu pentru că la peste 800 de angajaţi nu s-ar putea face "separarea puterilor", ci fiindcă administraţia a "dresat" sindicatul punând-o directoare chiar pe lidera de sindicat, Angela Fejer. Care, la rându-i, îşi pune sau menţine apropiaţii în poziţii din care să facă tot felul de învârteli.

Decimare cu preaviz

Anul trecut, când Guvernul a tăiat cu 25% salariile din sectorul public, angajaţii celei mai mari companii din ţară, Poşta Română, ca de altfel ai tuturor celor din firmele de stat, au scăpat cu lefurile neatinse. Anul acesta, însă, s-a schimbat calimera. Din totalul de 34.000 de salariaţi ai companiei, au fost deja concediate 2.000 de persoane, iar în toamnă urmează alte 2.500.

În Bihor nu se ştie câţi dintre cei 832 de angajaţi ai Oficiului Judeţean de Poştă vor rămâne pe drumuri, dar toţi cei fără funcţii de conducere simt deja suflarea rece a şomajului. Primul pas a şi fost făcut în iunie când, pentru "economii", conducerea OJP a decis, ca peste tot în ţară, să trimită oamenii în câte două zile "libere", adică neplătite, în fiecare lună.

Capul face, talpa trage

Pentru angajaţii Poştei, spectrul şomajului e bomboana de pe colivă, căci în ultimii doi ani nu doar că salariile (între 1.000-1.200 lei pentru un factor poştal sau un oficiant de ghişeu) nu le-au fost actualizate, dar şi condiţiile de lucru li s-au înrăutăţit.

"Gunoierii au condiţii mai bune ca noi!", s-a plâns BIHOREANULUI unul dintre poştaşi. "Conducerea a comandat echipamente de lucru, dar toate uniformele care ne-au venit sunt numere mari, 54-56. Or, fiindcă toată ziua ne mişcăm, noi nu suntem aşa graşi. Am arăta în ele ca nişte bufoni, aşa că nu le-am luat. Le-am zis şefilor să le returneze, astfel că depozitul Direcţiei Regionale Cluj e ticsit cu uniformele refuzate de noi, dar plătite de companie". Urmarea? Poştaşii muncesc în hainele pe care şi le cumpără singuri şi care, evident, se uzează rapid.

Aceeaşi problemă e şi în cazul pantofilor şi ghetelor. "Am primit încălţări, dar din muşama de proastă calitate. Într-o oră îţi fierb picioarele în ele, şi sunt şi grele ca naiba. Pentru un poştaş ghetele sunt la fel de importante ca bocancii pentru infanterişti, dar conducerii nu-i pasă", spune omul.

O altă angajată afirmă că, deoarece administraţia nu asigură consumabilele pentru unităţile unde se lucrează cu publicul, funcţionarele au ajuns să cumpere toner şi hârtie din banii lor. "Poşta e condusă prost şi merge pe pierdere, dar de ce să plătim noi toate astea? Ce, pe noi ne întreabă cineva când se fac contracte păguboase?", se întreabă, retoric, femeia. La fel ca şi colegul ei, nu vrea să i se facă publică identitatea dintr-un motiv simplu. "Nu eşti sigur de locul de muncă decât dacă eşti disciplinat ca un robot, iar disciplina se confundă cu supunerea totală faţă de şefi. Dacă te iau la ochi, ai toate şansele să te zboare din serviciu".

Şedinţă obligatorie

Cea mai mare îngrijorare e legată de disponibilizările anunţate. Anunţate, vorba vine, căci nimeni n-a făcut o comunicare oficială. În această atmosferă de nesiguranţă, un grup de angajaţi nemulţumiţi au găsit de cuviinţă, săptămâna trecută, să "dea din casă", mai ales că ultima păţanie le-a întărit vechea impresie că şefilor nu le pasă de soarta lor, ba chiar îşi bat joc de ei.

Ce i-a adus la această convingere? Faptul că marţea trecută, pe când se aflau într-una din zilele "libere" pe care sunt obligaţi să şi le "ia" fără plată, lidera de sindicat, Angela Fejer, i-a convocat la o şedinţă într-un hotel din Băile Felix. "Asta-i bătaie de joc. Ne trimite acasă fără salariu, dar nu ne putem folosi de zilele libere ca să ne rezolvăm câte o problemă personală fiindcă trebuie să participăm la şedinţa de sindicat", acuză poştaşul care a vorbit cu BIHOREANUL. Omul e supărat pentru că şefa de sindicat a pus problema în termeni ameninţători, dând de înţeles că cine nu răspunde convocării poate rămâne fără loc de muncă la toamnă.

Cu fundu-n două luntri

Nemulţumiţii din OJP Bihor susţin că nu se face nimic pentru îmbunătăţirea condiţiilor lor de lucru deoarece lidera de sindicat Angela Fejer este de partea administraţiei, iar acum se foloseşte de poziţia sindicală pentru a-şi păstra şi mări influenţa în faţa conducerii Regionalei Cluj şi a Centralei de la Bucureşti.

"Doamna Fejer, şi acum doi ani, când a fost aleasă, a convocat şedinţa de sindicat într-o zi de sâmbătă, tot în Felix, fără să comunice ordinea de zi. Numai ne-am trezit că este aleasă. Anul trecut, profitând de relaţiile pe care şi le-a făcut în companie, a ajuns director operaţional. Or, cum să se îngrijească ea de problemele noastre dacă face parte din conducere?", se întreabă bărbatul. Asta nemaivorbind de faptul că, în acest fel, Fejer încalcă Legea sindicatelor şi se pune într-o evidentă situaţie de incompatibilitate şi de conflict de interese.

Pe lângă faptul că se foloseşte de funcţii pentru a se înşuruba şi mai adânc în fotolii, poştaşul afirmă că Fejer nu ezită să-şi planteze în alte poziţii-cheie propriile prietene. "Deşi Oficiul Judeţean are un manager, Claudiu Popa, numit pe linie politică, de la PDL, ea este cea care conduce cu adevărat instituţia. Şi-a creat o structură de conducere fidelă, prin care controlează tot ce mişcă, de la angajări pe bani până la comisioanele din ciubucurile făcute de factorii poştali", arată bărbatul.

Astfel de "pioni" ar fi Doina Târb, vicepreşedintă de sindicat, dar şi şefă a Oficiului Poştal 5 (de lângă Gară), cu nepoata sa, Amalia Man, ori Codruţa Ghiţiu, casiera sindicatului, dar şi diriginta OP 8. "Prin diriginte, poştaşii sunt efectiv obligaţi să "cotizeze" cu fiecare ocazie, de zilele şefelor, de 8 Martie, de Crăciun, de Paşti şi de câte ori mai e nevoie", spune poştaşul.

Compania lucrează, şefa încasează

Pe lângă "atenţiile" primite la angajări şi comisioanele din ciubucurile pe care le realizează factorii poştali pe teren, în Poşta Bihor se mai fac însă şi altfel de învârteli, chiar cu personalul şi logistica instituţiei.

Exemplul cel mai elocvent este chiar cea mai bună prietenă a directoarei-şefă de sindicat, Doina Târb, diriginta OP 5. "Compania a încheiat un contract cu firma de asigurări Astra, care prevede că la oficiile poştale din toată ţara şi prin factorii poştali se vând poliţe de asigurare pentru locuinţe şi pentru autovehicule. Dar, în Bihor, doamna Târb pune poştaşii să încheie asigurări pe numele ei, ea fiind în nume propriu, ca persoană fizică, agent colaborator al sucursalei Astra Bihor", spune poştaşul.

Urmarea? În loc să încaseze Poşta, ca instituţie, comisioanele oferite de firma de asigurări, banii merg la Doina Târb, vicepreşedinta de sindicat. "Se fac zeci de asigurări zilnic, iar la un comision de 5% încasează chiar şi 100 de euro pe zi în felul ăsta. Cum să meargă Poşta pe profit dacă profitul îl fac şefele?...", explică bărbatul.

"Treaba mea"

Înainte de a sta de vorbă cu cele două şefe incriminate, BIHOREANUL a verificat informaţia chiar la Sucursala Astra Bihor, şi nu mică a fost surpriza când aceasta a fost confirmată. "Doamna Târb este agent de asigurări Astra, fiind în reţeaua de agenţi condusă de doamna Veikon Angela", a declarat una dintre funcţionarele societăţii de asigurări.

Abordată de reporter, sindicalista-şefă a afirmat, însă, că nu e nimic necurat în activitatea ei "extraprofesională". "Nu sunt obligată să vă dau niciun fel de declaraţii. Singurele declaraţii pe care le depun sunt la Finanţe, că plătesc impozit pe câştigurile de la Astra", a spus Doina Târb, adăugând, ca pe un fel de circumstanţă atenuantă, că şi alţi salariaţi din subordinea sa procedează la fel, adică iau comisioane în nume personal pentru asigurările încheiate în baza contractului dintre Astra şi Poştă, în timpul programului de serviciu.

"Nu primim ciubucuri!"

La rândul ei, lidera de sindicat şi directoarea adjunctă a OJP Bihor nu se consideră vinovată de nimic, nici măcar de încălcarea legii care reglementează activitatea sindicală. "Statutul sindicatului nu interzice reprezentanţilor administraţiei să ocupe funcţii de conducere în sindicat", s-a apărat Angela Fejer, ignorând că statutul sindicatului nu poate fi deasupra legii, chiar dacă ar fi fost croit în mod special cu asemenea "goluri", pentru a permite încălecarea sindicatului de către administraţie. Nici măcar când BIHOREANUL a întrebat dacă îşi va da demisia dintr-una din cele două funcţii femeia nu s-a sinchisit prea tare. "Probabil o voi face, dar numai dacă va fi cazul", a spus ea, eliptic.

La fel, rugată să arate, cu acte, dacă a comunicat conducerii centrale problemele angajaţilor referitoare la condiţiile de muncă şi dacă a cerut soluţionarea lor, femeia a refuzat, pretextând că nu are timp de aşa ceva, decât eventual "săptămâna viitoare".

Cât despre reţeaua de "supuşi" care cotizează la şefele de unităţi ale Poştei cu "atenţii" şi procente din ciubucuri, directoarea a făcut-o şi mai tare pe neştiutoarea. "Eu nu ştiu despre aşa ceva, nu s-a plâns nimeni. Şi nici că primesc poştaşii ciubucuri n-am auzit. Aveţi vreo dovadă?", a replicat ea. Cum să demonstrezi ceea ce ştie, vorba aia, tot satul?...


"De anul trecut şi până în prezent, Poşta nu a încheiat mai mult de 30 de poliţe de asigurare pentru Astra"

Managerul OJP Bihor, Claudiu Popa, confirmă că grosul contractelor de asigurări e făcut de persoane din instituţie, pe numele şi în beneficiul lor


POŞTĂ DE PARTID
Compania pierde, şefii prosperă

Dacă în 2008 Compania Naţională Poşta Română era "pe plus", ce-i drept cu un profit net de doar 32.793 lei, politizarea conducerii a adus-o în nici trei ani pe marginea falimentului, în 2009 înregistrând pierderi de 181,52 milioane lei, iar anul trecut de 116,39 milioane lei. Ele se datorează în principal faptului că Poşta şi-a externalizat serviciile, plătind astfel sume uriaşe pentru servicii pe care până nu demult şi le asigura singură, ca de pildă transportul monetar ori mentenanţa şi curăţenia spaţiilor deţinute.

Că peştele de la cap se împute şi că abuzul e regula casei a dovedit-o un episod recent, din luna iunie, când administratorul CNPR, Ionuţ Gogu, numit la începutul anului, a fost silit să demisioneze după ce s-a descoperit că era acţionar la una din firmele soţiei ministrului Comunicaţiilor, Valerian Vreme, în condiţiile în care Ministerul Comunicaţiilor este acţionarul principal (cu 75%) al companiei, celălalt acţionar fiind Fondul Proprietatea (cu 25%).